Aktualno

Jovanović i Vlahušić o javno-privatnom partnerstvu

Jovanović i Vlahušić o javno-privatnom partnerstvu

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta podržat će projekte javno-privatnog partnerstva na području Grada Dubrovnika. Zaključak je to sastanka gradonačelnika Vlahušića s resornim ministrom Željkom Jovanovićem.

– Ministru smo prikazali dubrovačka iskustva u kreditiranju i nekim modelima u osnovnim školama. Pokazali smo što Dubrovnik ima spremno za javno-privatno partnerstvo, a također i ukazali na mogućnost izgradnje studentskog doma u Pustijerni – kazao je uvodno gradonačelnik Vlahušić.

– Kao svoje ciljeve postavio sam jednosmjensku nastavu, kao jedan od preduvjeta kvalitetnijeg školstva. Svjetska, kao i hrvatska iskustva pokazala su da je u jednosmjenskoj nastavi daleko kvalitetniji učinak i manji izostanak učenika iz škole, a također je kvalitetniji rad s učenicima u vannastavnim aktivnostima – kazao je ministar Jovanović.

– Upravo me iz tog razloga veseli da je u Dubrovniku praktički sve spremno za projekt javno-privatnog partnerstva u nekoliko školskih objekata i školsko-sportskoj dvorani, čime će Dubrovnik biti prvi u realizaciji javno-privatnog partnerstva, koje na razini Hrvatske predviđa akcijski plan od 338 objekata, ukupne vrijednosti 6,2 milijarde kuna – istaknuo je ministar Jovanović.

Riječ je o školskim objektima vrijednosti oko 150 milijuna kuna, u čemu će država sudjelovati u 55 posto otplate, dok će Grad Dubrovnik pokriti 45 posto financiranja. U projektu javno-privatnog partnerstva bit će uključena osnovna škola Montovjerna koja ima potvrdu na glavni projekt, a gdje će se graditi sportska dvorana. U projekt će se također uključiti i škole u Mokošici i Gružu gdje će se završiti nadogradnja škola. Spomenut je i projekt školske sportske dvorane u Gospinom polju, gdje bi se na temelju starog projekta dvorana koristila za ekonomsku i obrtničku školu. Pritom bi država i Grad Dubrovnik bez troškova Županije financirali cijeli projekt.

– Za nas u Dubrovniku ovo je dar s neba. Sa svim tim dvoranama rješavamo infrastrukturu koja se nije rješavala desetljećima – kazao je gradonačelnik Vlahušić.

Ministar je kazao kako će sustav kreditiranja koji mu je predstavljen biti u sličnom obliku predstavljen i u Ministarstvu. Smatra kako je projekt studentskog doma na Pustijerni izuzetno kvalitetan projekt javno-privatnog partnerstva i „na tome će se vrlo brzo početi raditi“.

Gradonačelnik Vlahušić dodao je kako je projekt Pustijerne također podržan i od strane ministrice kulture Zlatar Violić i prvog podpredsjednika Vlade Radimira Čačića.

Ministar Jovanović najavio je kako potpisivanje prvih ugovora o javno-privatnom partnerstvu očekuje u vrlo skoro vrijeme, kako bi se već ove godine počelo graditi.

– Dubrovački model unaprijeđenja obrazovanja model je kako koalicija SDP-HNS radi dobro – zaključio je ministar Jovanović.

Pročitajte još

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist