Kultura

Još samo pet dana možete razgledati ‘Lude bale i pazare’

Još samo pet dana možete razgledati 'Lude bale i pazare'

Do kraja tjedan, zaključno s 28. lipnja možete u žitnici ‘Rupe’ razgledati izložbu Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja „Ludi bali i pazari: poklade i maske dubrovačkog kraja“.

Autori izložbe, koja je otvorena koncem prosinca, su kustosi Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja Lana Milošević Đerek i Ivica Kipre, likovni postav potpisuje Marin Gozze, autori lutaka su Tanja Baletić, Ivona Šimunović i Željko Ćatić, a autorica glazbene kulise Paola Dražić Zekić.

Kako ističu iz Dubrovačkih muzeja, riječ je o vrijednom prilog nematerijalnoj kulturnoj baštini Dubrovnika i njegove okolice koju Etnografski nastoji valorizirati i prezentirati. Riječ je o cjelovitom prikazu tradicije maškaravanja na dubrovačkom području, što je ujedno i prvi put da se na jednom mjestu izlaže građa disperzirana u povijesnom, kulurološkom i geografskom kontekstu. Ova velika i raznolika izložba obuhvaća tako vremenskih slijed od prvih spomena srednjovjekovnih karnevala i maškaravanja u Dubrovniku pa sve do suvremenosti, dok je poseban naglasak stavljen na pokladnu tradiciju 20. stoljeća.

Postav čine brojne fotografije, izvorni karnevalski kostimi poput “arlekina”, “pjerota”, “antike gospođe”, “antikog gospara”, “španjolice”, “dominala”, “mornara”, “indijanca” te rekonstrukcije starih posve zaboravljenih seoskih maski kao što su “repaš”, “konj”, “ćurka”, “baba nosi đeda”, “međed” i sl. Izloženi su također i suvremeni karnevalski kostimi inspiriani likovima iz djela Marina Držića.

– „Ludi bali i pazari“ publiku uvode u šareni svijet karnevaleske prošlosti, a zbog izrazite slikovitosti, podjednako su namijenjeni djeci i odraslima. Stoga preporučamo svima koji prije nisu stigli da svakako posjete žitnicu „Rupe“ do kraja tjedna te sa sobom povedu i dječicu. Etnografski muzej je otvoren svakog dana, osim utorka, od 9 do 18 sati, a ulaz je besplatan za sve stanovnike Dubrovačko-neretvanske županije – ističu iz Dubrovačkih muzeja.

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist