Hrvatska

JOŠ NIJE GOTOVO Koja su mjesta i gradovi u najvećoj opasnosti od požara?

JOŠ NIJE GOTOVO Koja su mjesta i gradovi u najvećoj opasnosti od požara?

HUKM, odnosno nevladina organizacija Hrvatska udruga kriznog menadžmenta objavila je nedavno na svojoj Facebook stranici karte požarne opasnosti za idućih nekoliko dana.

Na njima se vidi koji su gradovi i mjesta na jugu Hrvatske u najvećoj opasnosti da na njima buknu novi požari, jer se sušno razdoblje i i visoke temperature nastavljaju i idućih dana, prenosi Dnevnik.hr, a Državni hidrometeorološki zavod je objavio upozorenje na opasnost od toplinskog vala u razdoblju od 20.-23. srpnja, prema kojem su u najvećoj opasnosti od toplinskog vala gradovi Zagreb, Karlovac i Knin.

Na karti se vidi kako su idućih dana u najvećoj opasnosti od novih požara Drniš, Knin, Benkovac, Šibenik, Vrgorac i Metković te mjesta u njihovoj okolici. Inače, prenosi dalje Dnevnik.hr, HUKM za procjenu stanja koristi senzore 7 satelita Europske svemirske agencije i NASA-e, Rapid Damage Assessment alate i podatke s meteoroloških postaja.

Požarna opasnost računata je koristeći EMS Copernicus, ECMWF podatke, karakteristike terena i vrstu vegetacije. Iz udruge napominju kako u procjenu nije uračunata računata funkcija ranjivosti obzirom na moguće posljedice i otpornost zajednice te da u obzir nije uzet ljudski faktor u nastajanju požara koji je obično presudan.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist