Hrvatska

JOŠ MILIJARDU EURA Hrvatska se opet zadužuje

Euro

Ministar financija Boris Lalovac najavio je novo zaduživanje, u iznosu od milijardu eura, i to na međunarodnom tržištu, izdavajem obveznica. Obveznice će investitorima biti predstavljene sljedećeg mjeseca, a točan iznos i dospijeće ovisit će o interesu investitora. 

Lalovac se nada da će kamata na obveznice biti ispod 4 posto, zbog dobre ponude novca, odnosno niskih kamata na europskom tržištu.

– Nadamo se da će ovo biti jedino međunarodno zaduženje ove godine – izjavio je Lalovac za Bloomberg. To bi bila dobra poruka ulagačima da Hrvatska može držati zaduživanje pod kontrolom, smatra Lalovac.

Hrvatska, čiji rejting je ispod razine investicijskog, prema agecijama Standard & Poor’s i Fitch, prošle se odine u svibnju, na inozemnom tržištu zadužila za 1,25 milijardi eura.

– Iako su uvjeti zaduživanja na svjetskim tržištima u ovom trenutku povoljni, željeli bi izbjeći veliko refinanciranje, i ponuditi investitorima održivi oblik javnog zaduživanja – ističe ministar.

Lalovac se Bloombergu pohvalio i smanjenjem deficita krajem 2014. godine. Vlada je smanjila deficit na oko 4,6 posto BDP-a, s pet posto procijenjenih u studenome. U 2015. on bi trebao biti još manji, smatra.

-Smanjujemo rashode, čistimo dugove, posebno u sektoru zdravstva –  kaže Lalovac, te dodaje:

‘Naš je cilj da materijalni rashodi države dugoročno budu trajno na 2 do 2,2% BDP-a, što se odnosi i na bilo koju buduću vladu.’

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist