Županija

Još jedna rekordna turistička godina za Dubrovačko-neretvansku županiju

Još jedna rekordna turistička godina za Dubrovačko-neretvansku županiju

Turistička 2017. godina bila je rekordna i iznimno uspješna, a takav rezultat puno znači za blagostanje u županiji te otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje – izjavio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić na Skupštini Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije u petak ujutro u hotelu Valamar Lacroma.

-Nije jednostavno biti tako kvalitetan. Treba uložiti puno truda, a to su učinili svi akteri. Nakon nekoliko rekordnih sezona imamo još jedan rekord, a s optimizmom očekujemo da će i 2018. godina biti dobra. Trebamo je dobro pripremiti, ali najave s tržišta su dobre pa očekujem novu rekordnu sezonu – rekao je Dobroslavić.

Naime, prema podacima sustava eVisitor, u županiji je tijekom 2017. godine stvareno 1,9 milijuna dolazaka, što je 15 posto više nego lani, te 8,3 milijuna noćenja, što je 12 posto više nego u 2016. godini.

Kao ključne događaje iz 2017. godine Dobroslavić je istaknuo odluku Europske komisije o sufinanciranju projekta Pelješkog mosta te dovršetak terminala Zračne luke Dubrovnik.

-Dobro je da je zaustavljen projekt terminala u luci Gruž, koji nije bio dobar za državu, županiju i grad. Trebamo pronaći način koji bi bio prihvatljiv svima – istaknuo je Dobroslavić.

-Ova je godina bila iznimno uspješna, a može se očekivati da će 2018. biti uspjehom bliska ovoj godini – rekao je tom prigodom direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić.

Inače, prema podacima sustava eVisitor, hotelski smještaj s kapacitetom od 22 500 kreveta ostvario je gotovo 3,5 milijuna noćenja, što je 31 posto više nego lani, uz 154 dana zauzetosti, a domaćinstva su s kapacitetom od 44 tisuće kreveta ostvarila 3,3 milijuna noćenja, što je 18 posto više nego u 2016., uz 75 dana zauzetosti. Odnos noćenja u srpnju i kolovozu prema ostatku godine je 51 prema 49 posto, a prema Bakićevim riječima to je potvrda kako aktivnosti na produljenju sezone daju rezultat.

Gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva s 1,5 milijuna noćenja i ove godine su najbrojniji, s udjelom od 18 posto, ispred Nijemaca sa 716 tisuća noćenja, turista iz Skandinavije s 567 tisuća, Poljaka s 528 tisuća te Francuza s 459 tisuća noćenja.

Na skupštini su jednoglasno prihvaćeni program rada i financijski plan za 2018. godinu ‘težak’ 7,7 milijuna kuna, što je 28 posto više nego u 2017. godini.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist