Kultura

Još jedna podmorska avantura u kinu Slavici

Još jedna podmorska avantura u kinu Slavici

Kinematografi Dubrovnik, Prirodoslovni muzej Dubrovnik i festival podvodnog filma “Bijeli lav” iz Rovinja u petak 28. kolovoza nastavljaju, u lipnju započete, podmorske avanture u Kinu Slavici.

Tako će se u 19 i 20 sati održati dvije edukativne radionice koje i ovog puta osmišljava i vodi muzejska pedagoginja Suzana Stanković. Tema prve radionice je “Morski psi i njihova uloga u eko sustavu. Posjetitelji radionice upoznat će se sa biologijom riba hrskavičnjača, razlozima njihove ugroženosti i trofičkoj ulozi u morskom ekosustavu. U radionici „Morski psi Jadrana“ će pomoću ključeva za determiniranje vrsta morskih pasa prepoznavati jadranske vrste i izdvojiti one najugroženije.

Što su amoniti – moći će doznati svi sudionici druge radionice koja je na rasporedu u 20 sati. Nakon upoznavanja sa evolucijom i životom amonita – ovih davno izumrlih organizama, posjetitelji će ih u kreativnoj radionici „Zaroni u prošlost“ oblikovati glinom, bojati i ukrašavati kamenčićima.

Nakon radionica u 21 sat slijedi film “Sto godina potonuća parobroda Baron Gautsch” kojeg mnogi nazivaju “Jadranski Titanic”. Baron Gautsch bio je najmoderniji i najljepši parobrod Austro-ugarske putničke flote. Na svoje posljednje putovanje bez povratka parobrod je zaplovio 13. kolovoza 1914. godine iz Kotora prema Trstu, u čiju luku nikada nije uplovio.

Potonuo je ispred Rovinja i njegova olupina se nalazi na dubini od 40 metara. Potonuće „Baron Gautsch“-a najtragičniji je brodolom civilne flote u Jadranu, te nakon Titanika, druga po broju žrtava civilna pomorska nesreća svijeta.

Ulaz na radionice i filmove je slobodan.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist