Peškafondo

Jesu li Raguž i Jambo ista stranka?

Jesu li Raguž i Jambo ista stranka?

I tako smo dobili prvu predsjednicu države. O Kolindi je već dosta toga ispričano. Analizirani su glasovi, koje je dobila, gdje jest, a gdje nije, njen prvi govor, i govori prije njenog, onaj bivšeg predsjednika, ali i njenog stranačkog šefa Karamarka, njeno držanje, govor tijela, mimika, odnos sa suprugom, život prije njega, čudne oprave.

I jedan se frizerski salon pohvalio na društvenim mrežama da baš on brine o frizuri nove predsjednice. Ma o Kolindi se zapravo i nema, za sada, što previše dodati. Najavila je promjene, bolju Hrvatsku… A da joj neće biti lako, to ne treba dvojiti jer ipak same ovlasti predsjednice nisu dostatne za neku ‘revolucionarniju’ promjenu.

Ali zato revoluciju najavljuje njena, skoro bivša, stranka. Na krilima treće pobjede, a u kratkom su vremenu dva puta dobili EU izbore i sad su ustoličili Koli za predsjednicu, već maštaju o pobjedi na prijevremenim izborima, a ako ne tim onda definitivno na redovnim parlamentarnim izborima. A tu im se stalno kao prikrpa lijepi haeses. Ups… haeses je koalicijski partner hadezea.
Na državnoj razini haeseeovci su dakle u oporbi i imaju za sad čvrsti pakt s hadezeom. Slijedom hijerarhije i lokalni ‘seljaci’ su morali dati podršku koalicijskoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi, a očekuju i nekakve funkcije u možebitno novom konstituiranju Vlade nakon parlamentarnih izbora. Da je tome tako, u noći njezine pobjede, salve ushićenja doživio je i mladi haesesovac Željko Raguž. Na svom je profilu imao lirsko-epski izljev u kojem je nadahnuto napisao, citiram: “Svaki pravi umjetnik najprije napravi skicu pa onda remek djelo! Tako su dragi Bog i priroda najprije stvorili muškarca kao skicu, a onda ženu kao remek djelo. Imamo je, KOLINDA!” i pri tom pobrao stotinjak lajkova.
Stvar se dakako komplicira činjenicom što je baš Raguž, ex zamjenik, ex gradonačelnika Grada Dubrovnika haenesovca Andra Vlahušića. A grad ide u nove izbore i spremaju se nove/stare koalicije. U najmanju ruku Raguž očekuje istu funkciju. Ili?
Međutim, stvari su gotovo izmakle kontroli baš u ponedjeljak na slavljeničkoj pressici hadezeovaca koji su se pohvalili odličnim rezultatima u Gradu i još boljim u Županiji.
I sve bi se to još donekle moglo otrpjeti da se uz hadezeovca Bačića, nije pojavio i neretvanski šerif Jambo. Taj je začinio dubrovački politički trenutak najavom kako ‘isti posao (pritom govoreći o pobjedi na izborima) treba odraditi i u Dubrovniku’.
E, pa sad tko tu koga? S kim će Raguž u koaliciju? S Frankovićem ili Vlahušićem. A s kim Jambo? S Vlahušićem ili Frankovićem. Ili će obojica s kime im šef Hrg naredi! Trgovina će biti širokih razmjera, a profitirati bi mogli samo rijetki. Jambo? Taj svakako! Naučio je on kako se to radi.
No, bez obzira na naredbe odozgo, degutantno je slušati uopće o Jambovom političkom angažmanu. Pa radi se o Jambu od Neretve, Jambu od liganja i mandarina, od Razvitka, Remize i Komolca,  Jambu od Nuncijate… Bivšem metkovskom gradonačelniku kojega je pomeo Petrov i njegov Most.  Onom istom Jambu oko kojega se godinama vrte raznorazne afere, do posljednje, kad je u samo mjesec dana, podignuta druga kaznena prijava i to zbog sumnje u prijevaru i krivotvorenje službene i poslovne isprave. I taj je još u politici!? I traži da mu Dubrovnik bude odskočna daska! Pa ima li tome i takvima više kraja!?

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović