Zanimljivosti

Jedriličarima hrvatska obala do Splita?

Jedriličarima hrvatska obala do Splita?

Gubitak značaja Dubrovnika kao regionalnog centra nije se osjetio samo po pitanju državnih institucija i gospodarskih subjekata već i na polju sportskih natjecanja. U probleme je tako zapao Jedriličarski klub „Orsan“, čije je natjecanje „Dubrovačka regata“ palo u niži rang smanjenjem koeficijenta s 1.6 na 1.5.

Naime, novim odlukama Izvršnog odbora Hrvatskog jedriličarskog saveza ukinut je stari sustav natjecanja u dvanaest regata, od kojih se šest najboljih rezultata bodovalo, a uveden je novi sustav po kojemu je odabrano tek šest 'elitnih' regata s koeficijentom 1.6, koji ujedno donosi i najviše bodova u poretku.

„DUBROVAČKA REGATA“ ISPALA IZ 'ELITE'

Tako je „Dubrovačka regata“, natjecanje za kadetski uzrast u klasi Optimist koje se svakog listopada održava u akvatoriju Kalamote, ispala iz prve lige najcijenjenijih regata.

– Mi u našem dopisu nismo nikoga ni vrijeđali ni prozivali. Samo smo htjeli iskazati svoje nezadovoljstvo odlukom o smanjenju koeficijenta, što znači i manje bodova za natjecatelje, a samim tim i slabiji odaziv. Njihovo službeno objašnjenje je da su to za natjecatelje veliki troškovi i velike udaljenosti – objašnjava predsjednik Jedriličarskog kluba „Orsan“ Marinko Mikulandra.

–  To je kao da netko vaterpolistima Juga ili košarkašima Dubrovnika ne dozvoli nastupanje u natjecanju zbog visokih troškova i udaljenosti – tvrdi Mikulandra.

Koeficijent je smanjen i regati na Hvaru, pa ostaje dojam, kaže Mikulandra, da hrvatski dio Jadrana prestaje u Splitu, gdje je i sjedište Hrvatskog jedriličarskog saveza. Tom odlukom Izvršni odbor sam sebi upada u usta jer u točki 1. odluke stoji kako u novom sustavu natjecanja mora biti osiguran „ravnomjerni raspored duž hrvatske obale“. Mikulandra očekuje da će smanjenje koeficijenta smanjiti i broj sudionika, kojih je u proteklim godinama bilo između 85 i 120, iz Hrvatske i susjednih zemalja.

ZBOG ODLUKE PRŠTALE I OSTAVKE

– Ovu regatu održavamo već dvadesetak godina i primali smo samo pohvale. Nikad nam nitko nije rekao da im je daleko ili da su troškovi skupi. Dapače, ekipe su dolazile i dan ranije kako bi imale vremena posjetiti i Povijesnu jezgru. Mi se nikada nismo žalili da su nam troškovi nastupanja naše djece na drugim natjecanjima veliki i uvijek smo uspjeli pronaći sredstva – tvrdi Mikulandra kojem nije jasna odluka Izvršnog odbora HJS-a. Kaže kako se s takvom odlukom nije složila struka (Vijeće za natjecanje), ali ni tajnik klase Optimist.

– Zbog te odluke tri od pet članova Vijeća za natjecanje je dalo ostavku, uključujući predsjednika Vijeća – kaže Mikulandra. Nije mu jasno zašto se Savez poziva na visinu troškova kada Savez financijski uopće ne sudjeluje u organizaciji regata. Za Dubrovačku regatu JK „Orsan“, klub osnovan daleke 1933. godine, iz svog proračuna plaća sve, od sudaca i delegata do popratnih troškova, a iznos se uglavnom kreće od 15 do 20 tisuća kuna.

Za iduću natjecateljsku godinu iz HJS-a je najavljeno raspisivanje natječaja za domaćine šest regata s koeficijentom 1.6, a Mikulandra najavljuje kako se JK „Orsan“ neće natjecati za domaćinstvo.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist