Kultura

“JEDNA YEATSOVA PJESMA” Između ljudskosti i vilinskog svijeta

"JEDNA YEATSOVA PJESMA" Između ljudskosti i vilinskog svijeta

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je u ponedjeljak, 28. srpnja u čitaonici Narodne knjižnice Grad knjigu Marine Vukašin Nodilo „Jedna Yeatsova pjesma“.

– Knjiga je to jedne snažne opsesije koja se ostvarila tek nakon Marinine smrti. Bit će 1. rujna već četiri godine otkako nas je napustila, ostavivši nam svoju jedinu zbirku pjesama „Anđeo bez ogledala“ – kazao je uvodno akademik Luko Paljetak, naglasivši kako knjiga obrađuje pjesmu Williama Butlera Yeatsa ‘A Crazed Girl’.

– Što je Marina vidjela u toj pjesmi nikad nećemo moći do kraja spoznati, ali nju možda možemo prepoznati u njoj, baš kao što se ona prepoznala u svakom od u knjizi otisnutih prijevoda – dodao je Paljetak.

Antun Nodilo nastojao je na filozofski način prikazati navedenu pjesmu, posebno istaknuvši značaj bogobojaznosti kao biti umjetnosti te pjesništva općenito.

– Ono što pjesnik jest, to je svijet. Pjesnik ne osjeća svijet, on to jest. A svijet je mjesto približavanja i udaljavanja bogova i ljudi, a nikako samo puki subjektivni doživljaj – istaknuo je Nodilo, koji je knjigu Marina Vukašin Nodilo nazvao ‘neobičnom’.

– Ukoliko uspijemo razumijeti barem jednu Yeatsovu pjesmu, bilo koju veliku pjesmu, onda nam se život približava onom što je dostojno života čovjeka. Umjetnost nema ulogu kulturno nas uzdizati, već odgojiti za život – kazao je Nodilo, koji je i dao odgovor zašto baš Yeatsova pjesma.

– Kad se sjetim što smo o tome razgovarali s autoricom, to je zbog njegove rastrganosti između ljudskosti, tjelesne ograničenosti i zova vilinskoga svijeta. Marina je prebivala baš u tom međuprostoru između ljudskog i vilinskog svijeta – rekao je Nodilo.

Ena Gojak u zanimljivom je eseju iznijela općenitiju sliku Yeatsove poezije i povezanosti s Marinom Vukašin Nodilo.

Promociju su svojim nastupom obogatili Ružica Koncul i Sebastijan Vukosavić.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist