Hrvatska

On je naslijedio Nadana Vidoševića

On je naslijedio Nadana Vidoševića

Na 6. sjednici Skupštine Hrvatske gospodarske komore održanoj 3. ožujka u Vijećnici, u skladu s odredbama Poslovnika o radu Skupštine tajnim glasovanjem na glasačkim listićima za predsjednika HGK izabran je Luka Burilović koji je u drugom krugu izbora s 41 glas pobijedio Damira Kuštraka, za kojeg je glasalo 30 članova Skupštine Komore.

Novi predsjednik HGK, koji će aktivno stupiti na tu poziciju 1. travnja, u svom je predstavljanju programa posebno istaknuo njegove četiri točke. Povjerenje, Komoru kao gospodarski servis, kao aktivnog sudionika gospodarskih procesa te ulogu gospodarske diplomacije. „Povjerenje Komore ozbiljno je narušeno te je prvi cilj vraćanje ugleda i povjerenja. Komora mora biti transparentnija, biti kvalitetniji gospodarski servis te pružati adekvatnu protuuslugu svojim članicama na način da stvori paletu novih usluga i poboljša postojeće. Također, HGK mora biti aktivan sudionik i predlagatelj gospodarske politike s jedne strane, ali i njen korektiv s druge.

U programu je istaknuto kako je snažna i konsolidirana HGK danas potrebna više nego ikada s obzirom na konstantni rast nezaposlenosti koja premašuje 380 tisuća, veliku nelikvidnost realnog sektora te pada proizvodnje i izvoza. Dosadašnji rad u gospodarstvu i privatnom poduzetništvu, iskustva stečena na mjestu pomoćnika ministra u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva RH te dugogodišnji rad na poziciji predsjednika Uprave Sladorane d.d., smatra Burilović, predstavljaju kvalitetnu podlogu za preuzimanje odgovornosti pozicije predsjednika HGK. „Komori je potreban „predsjednik prijatelj“ koji poznaje realan sektor, s političkim iskustvom, ali koji istovremeno nije ovisan o politici“, rekao je zaključno Burilović.

Ostali kandidati za predsjednika Hrvatske gospodarske komore u mandatnom razdoblju 2014. – 2018. godine bili su: Ferdelji Vladimir, Hodak Zlatko i Kuštrak Damir te je svaki od njih predstavio svoj program rada – viziju budućeg rada HGK sukladno odredbama Statuta. Osim toga, jednoglasno je prihvaćena i Odluka o razrješenju dužnosti člana Upravnog odbora HGK, gospodina Zvonimira Radića.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist