Zanimljivosti

Je li napravljena procjena utjecaja na okoliš?

Bušotina poviše Omble

Eko omblići uputili su Eko apel Ministarstvo zaštite okoliša, županu Nikolu Dobroslaviću, gradonačelniku Andru Vlahušiću i načelniku Župe dubrovačke Siviu Nardelliju vezano za najnovije radove   na bušotini za vodu  koji se izvode od strane Općine Ravno i Federacije BIH  na predjelu između Golubova kamena i brda Velike Gomile,  točno iznad Viline Špilje i izvora Omble.

– Poštovani,

U svezi najnovijih radova na bušotini za vodu koji se izvode stotinjak metara zapadno od Golubova kamena, na području BiH ali na graničnom području  krškog kraja koje je jako osjetljivo  i unutar zone sanitarne zaštite izvora rijeke Omble i Viline špilje koje se uvrštene u europsku ekološku mrežu Natura 2000 molimo vaše žurno očitovanje da li je za ove radove na bušotini  za vodu dobijena suglasnost odgovornih institucija RH i da li je učinjena prekogranična procjena  utjecaja na okoliš ?
Naime, crpljenje vode na samoj granici nije moguće bez prethodno izrađenih Studija utjecaja na okoliiš u kojem mora sudionik u postupku biti i susjedna država RH. Naime navedene bušotine mogu ugroziti izdašnost rijeke Omble .
O najnovijim radovima na bušotini za vodu nedaleko Golubova kamena  odmah smo obavjestili dr. Iva Lučića koji je odmah reagirao ovim riječima:

„Ovo je važno pitanje i treba inzistirati na tome da nadležni odgovore što su napravili da zaštite zdravlje ljudi i okoliša, odnosno da poduzmu nešto u tom smjeru“.
Zahvaljujući  našem  sugrađaninu dubrovačkom odvjetniku  Ivici Banu koji  je  bio u šetnji  iznad  izvora Omble ovih dana i   medija saznali smo o ovim nemilim  radovima na bušotini za vodu od strane Općine Ravno i Federacije BiH.

Naše ekološke udruge zajedno sa DVD Komolac su se trebale točno na 50 .godišnjicu zaštite  Rijeke dubrovačke a to je 16. Prosinca prošle godine popeti do Golubova kamena iz Stare Čajkovice međutim jedan dio članova DVD Komolac je bio spriječen pa smo pošli u suprotnom pravcu prema Pobrežju i brdu Somina..Da smo tada išli sigurno bi zatekli ove bušotine za vodu !

Očekujući vaše žurno očitovanje o ovim najnovijim radovima  Federacije BIH na bušotini za vodu  iznad strogo zaaštićenih lokaliteta: izvorišta Omble i Vilina špilja koji su obuhvaćeni Europskom ekološkom mrežom Natura 2000 – ističe Jadranka Šimunović.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist