Vaše vijesti

Je li aktualni Gradonačelnik sposoban obavljati svoju dužnost?

Je li aktualni Gradonačelnik sposoban obavljati svoju dužnost?

Pitanje iz naslova se sve češće nameće građanima Dubrovnika suočenim s mnogobrojnim problemima od životne važnosti. Čini se kako se gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom isključivo bavi i zabavlja turističkim temam, poglavito onim kako Grad pretvorit u Disneyland, sa što većim prihodom.

Pritom se potpuno zanemaruje kvaliteta života samoga stanovništa, naročito u staroj gradskoj jezgri gdje je život, zahvaljući gradskoj (ne)brizi postao potpuno nemoguć. Vlast ih je lišila osnovnih uvjeta za život, počevši od svakodnevne opskrbe hranom, buke i smrada, pa dalje. Grad je prvi put u svojoj povijesti ostao bez svoje ribarnice, a u korist prčvarnice koja uspješno posluje, iako protuzakonito! Grad se također uopće ne održava, što se vidi po svakodnevnim problemima s ulicama, skalinima, pločnicima, javnom rasvjetom, kanalizacijom, smećem, smradom, oborinskim vodama, prometom, parkingom i tako u nedogled.

Ali vrhunac negradske vlasti je ovo što se događa sa tzv. Razvojem golf, gdje se gradonačelnik otvoreno i zdušno, svim raspoloživim snagama, stavio na stranu Razvoja golf i postao zagovornik i glasnogovornik tog nadasve štetnog projekta koji će zauvijek uništiti vodu, zrak i zemlju, te ostaviti Grad bez zaleđa u svom vlasništvu. Pa i Muzej Domovinskog rata u tvrđavi Imperijal, uz blagoslov gradonačelnika, postaje marginalizirani sadržaj u prostoru nerješenih vlasničkih odnosa i u sklopu ugostiteljsko- zabavnih sadržaja u rukama nekih stranaca.
Da stvar bude još bolja, sve ovo oko Srđa i Muzeja Domovinskog rat događa se mimo zakona i usprkos nezakonitostima, ali uz znanje i odobravanje aktualnog nam gradonačelnika, kojemu kršenje zakona i nije neka novost ni nepoznanica, pa ni prepreka u životu.

Ako se svemu ovome doda još i maćehinsko-izrabljivački odnos prema Revelinu, ali i ostaloj dubrovačkoj baštini, javnim prostorima i tradiciji, te bezobzirnom odnosu prema građanima u svezi buke, gdje profit vodi glavnu riječ, jasno je da gradonačelnik Vlahušić nije uspio ostvariti tzv. održivi razvoj Grada. Jer Dubrovnik nije običan grad, on ima svoju jedinstvenu povijest, kulturu i nasljeđe, pa zahtijeva i poseban tretman vlasti uz puno znanja i ljubavi, a nadasve sposobnosti! Sposoban gradonačelnik mora znati stvoriti suživot starog i novog, uz poštivanje naslijeđenog, a naročito je dužan svojim građanima osigurati okruženje dostojno života po mjeri čovjeka.
Po svemu sudeći, gradonačelnik Vlahušić nema tih sposobnosti, pa je njegovo održavanje na vlasti potpuno sebičan čin, dugoročno štetan za Grad i građane.

Dr. Dorina Mitić-Šoša

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist