Županija

JAVNA RASPRAVA O TRGU I ZVONIKU NA GRUDI ‘S gradnjom treba početi što prije!’

JAVNA RASPRAVA O TRGU I ZVONIKU NA GRUDI 'S gradnjom treba početi što prije!'

U prostorijama Matice Hrvatske Konavle na Grudi večeras se održala javna rasprava o uređenju trga i gradnji zvonika.

Unifika, tvrtka za prostorno uređenje i projektiranje, izradila je Prostornu programsku studiju uređenja trga i gradnje zvonika crkve na Grudi, a naručitelj je Općina Konavle. Prema riječima župnika Župe Presvetog Trojstva Josipa Mazarekića, zvonik kod crkve na Grudi, koji će biti visok od 25 do 30 metara, u planovima je već puno godina, a površina projekta iznosi 7900 metara kvadratnih. Isto tako, župnik je naglasio kako dozvole treba ishoditi kako bi se sa izgradnjom krenulo što prije.

Programska studija obuhvatila je i trg sa sadržajima, koji je, prema riječima arhitektice Tamare Vukmirović, potreban za odvijanje kulturnih aktivnosti, okupljanja i manifestacija te za druge potrebe stanovnika Grude. U planu je također izgraditi i dječje igralište, arboretum te edukativni park u sklopu trga. Cilj Općine Konavle bio je da se postigne konsenzus svih stanovnika te dođe do rješenja kojim će svi biti zadovoljni.

Raspravljalo se i o idejnim rješenjima u kojima bi se zvonik gradio na različitim lokacijama oko Crkve Presvetog Trojstva. Jedno od tih rješenja zvonik smješta nasuprot crkvi na drugoj strani trga, a drugi neposredno uz crkvu. Prisutni su se složili oko toga kako sa projektom treba krenuti što prije, ali i riješiti imovinsko-pravna pitanja zemljišta unutar projekta koja su u privatnom vlasništvu.

 

Pročitajte još

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist

Bliže se kraju radovi na cavtatskoj rivi

Dulist