Hrvatska

Jakovina: Legalnog GMO-a u Hrvatskoj nema, a proizvođači mandarina špekuliraju!

Jakovina: Legalnog GMO-a u Hrvatskoj nema, a proizvođači mandarina špekuliraju!

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u Dubrovniku se danas osvrnuo na nedavne navode kako se u Hrvatskoj ipak uzgaja GMO hrana, kao i na optužbe neretvanskih proizvođača mandarina koji tvrde kako su procedure za dobiti novac koji je Europska komisija dodijelila kao interventnu mjeru za dio viška uroda mandarina nakon ruskog embarga, bile za njih prekomplicirane.

– Na tom okruglom stolu u organizaciji Zbora agrarnih novinara je rečeno kako su podaci o postojanju GMO soje su zapravo posljedica kupovine sjemena koje nije certificirano na području RH nego u zemljama regije i sijano na neki način ilegalno. Prema službenim podacima Hrvatska je ‘GMO-free’ zemlja. Kod nas se ne može niti kupovati, niti sijati niti proizvoditi sjeme koje je neprikladno. Riječ je o izoliranim slučajevima nelegalne proizvodnje”, odgovorio je na novinarski upit Jakovina te dodatno istaknuo kako se to može regulirati jedino inspekcijama.
”Sve inspekcije u državi moraju raditi svoj posao, a izuzetno je važna edukacija poljoprivrednih proizvođača u smislu da sjeme koje je kupljeno preko granice po nešto nižim cijenama ne mora biti dobro za njihovu proizvodnju. Ta ušteda na sjemenskom materijalu može imati trajno puno veće štete. Tako proizvedeni usjevi ne mogu ući u normalnu proizvodnju u Hrvatskoj, i neće – kategoričan je Jakovina.

Podsjetimo, direktor tvrtke Croatiakontrola Ivo Delonga iznio je prije nekoliko dana u Zagrebu podatak da su lani pri kontroli zrna soje namijenjenog izvozu utvrdili da je 12 posto soje proizvedene u Hrvatskoj GMO pozitivno, od čega je 7 posto uzoraka imalo više od dopuštenih 0,9 posto GMO-a. U ovoj godini nadzor nad 4.000 uzoraka pokazao je 6,5 posto soje pozitivne na GMO.

Novinari su od Jakovine u Dubrovniku tražili i komentar navoda kako je papirologija za korištenje interventnih mjera Europske komisije za doniranje jabuka i mandarina bila prekomplicirana za proizvođače mandarina iz Neretve, zbog čega se milijunski iznosi moraju vratit u strukturne fondove EU. Jakovina je istaknuo kako ”odlučno tvrdi da to nije istina”.

– Procedure smo smanjili i pojednostavnili maksimalno. Djelatnici Ministarstva i savjetodavne službe su na terenu. Govorimo o par formulara i par podataka koje je trebalo popuniti kako bi koristili tu mjeru. Tjednima smo se s Europskom komisijom zalagali da otvorimo interventne mjere za povlačenje sredstava za podjelu humanitarne prirode. Mislim da su tu puno veći problem kontrole. One su obavezne i tu se još jednom pokazuje potreba za udruživanjem, jer nismo sposobni povući novac ni kad imamo mjeru zbog svoje neorganiziranosti, špekulacija i nedovoljno znanja – naglasio je Jakovina te dodao kako je Ministarstvo poljoprivrede svoje odradilo.

– Otvorili smo urede na terenu, ne mogu se proizvođači vaditi na Ministarstvo. Napravili smo sve da se 7 900 tona može povući. Neki jednostavno ne žele i špekuliraju – zaključio je Jakovina te dodao kako je kvota za jabuke s druge strane iskorištena 100 posto.


Teran ne možemo sami riješiti

Pitanje zaštite istarskog terana je pitanje pravne, a ne političke prirode, istaknuli su danas nakon sastanka u Dubrovniku ministar poljoprivrede RH Tihomir Jakovina, te ministar poljoprivrede šumarstva i prehrane Republike Slovenije Dejan Židan. Oni su naime sudjelovali danas u ministarskom sastanku zemalja regije na temu ”Razvoja agrobiznisa u regiji” koji je u Dubrovniku upriličen u sklopu Konferencije FMCG, Retail & AGRIBUSINESS ARENA 2014. u organizaciji EBRD-a.

– Razmijenili smo iskustva jer nikada ne možemo imati dovoljno dobrih projekata i dobre suradnje – rekao je uvodno novinarima nakon sastanka Tihomir Jakovina.

– Ovaj susret je u pravo vrijeme jer se suočavamo s dvije krize – prva je ona nastala zbog ruskog embarga, a druga je kriza nastala zbog klimatskih promjena. Rješenja možemo naći samo zajedno, i nema smisla da to radimo samostalno – istaknuo je pak njegov slovenski kolega.

Odgovarajući na novinarski upit je li moguća zajednička suradnja oko problema zaštite istarskog terana, slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan je odgovorio kako za Sloveniju zaštita terana nije političko pitanje, nego pravno pitanje, ali i završena priča.

– Za nas zaštita terana nije političko pitanje nego pravno pitanje, i vjerujem da je ova priča za Sloveniju završena 2000. godine. Mi imamo ovaj proizvod zaštićen i to je to – rekao je Židan.

– Samo ću potvrditi kako ni mi ne smatramo kako je to političko pitanje, i slažemo se da je pravno. Mi imamo drugačije stajalište od Vlade Slovenije i svoju pravnu argumentaciju ćemo predočiti u bilateralnim sastancima i štititi naše interese prema Europskoj Komisiji. Nadamo se da ćemo naći jedno prihvatljivo rješenje, ali na kraju će to ipak morati moderirati sama Europska Komisija – rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Na upit o tome je li moguće neko zajedničko rješenje kao na primjeru pršuta koji je riješen zajedničkom zaštitom po modelu prekogranične suradnje, Jakovina je odgovorio kako je to bilo riječ o sasvim drugoj priči.

– Tu smo išli u zajedničku zaštitu oznake izvornosti i to je primjer kako trebamo raditi kao susjedske i prijateljske zemlje. Teran više ne možemo riješiti bilateralno nego samo preko Europske komisije – rekao je Jakovina te na novinarski upit odgovorio i kako nije postojalo sukladno stajalište ni za Kranjsku kobasicu.

– Hrvatska je uložila prigovor, a Europska komisija je donijela odluku i neću reći da možemo biti zadovoljni, ali moramo prihvatiti kompromisno rješenje prijelaznog razdoblja od 15 godina u kojem se naša prehrambena industrija mora prilagoditi i naći drugo ime brenda – rekao je ministar poljoprivrede RH Tihomir Jakovina.

Podsjetimo, Slovenija je zaštitila naziv kraškog terana kao vina s geografskim podrijetlom i zbog toga su se istarski proizvođači našli u problemima s plasiranjem svog proizvoda od te sorte na području EU.

 

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist