Kultura

IZVRSNE VIJESTI! ‘San ljetne noći’ na ovogodišnjem Midsummer Scene Festivalu

IZVRSNE VIJESTI! 'San ljetne noći' na ovogodišnjem Midsummer Scene Festivalu

Jedna od najzabavnijih Shakespearovih komedija San ljetne noći igrat će se na ovogodišnjem Midsummer Scene festivalu na dubrovačkoj tvrđavi Lovrjenac. Četvrto izdanje festivala na radost brojne hrvatske publike ali i gostiju održava se od 24. lipnja do 5. srpnja.

Čarobni Lovrjenac savršena je kulisa za uprizorenje ove komedije jednog od najizvođenijih svjetskih dramatičara Williama Shakespearea i to na izvornom dijalektu engleskog jezika. Ovih su dana u Hrvatskoj i Londonu završene audicije za ovoljetno izdanje festivala, a za uloge su glumačke prijave stigle iz gotovo cijelog svijeta.
Producentica Darija Mikulandra Žanetić ističe: «Festival iz godine u godinu raste. Međunarodna gostovanja u Beču te na Bermudima potvrda su kvalitete programa i produkcije koju smo postavili. Ovog ljeta pred nama je novi izazov. San ljetne noći igrat će se u novom ruhu, s novom glumačkom postavom te u novom prostornom rješenju na Lovrjencu!»

Shakespearova komedija San ljetne noći ujedno je i jedna od njegovih najljepših i najrazigranijih komedija. Radnja se odvija upravo u lipnju za vrijeme ljetnog solsticija a obiluje zapetljanim ljubavnim odnosima i pogrešnim identitetima postavljajući vječno pitanje: „Što je ljubav?“

Znakovito, ovog ljeta na poseban način susrest će se dvojica velikana svjetske književnosti, William Shakespeare i Marin Držić. Naime, Festival će se u suradnji s Domom Marina Držića pridružiti obilježavanju 450.-e obljetnice smrti najvećeg hrvatskog komediografa – Marina Držića kroz program Držić meets Shakespeare. Shakespearova i Držićeva djela se do dan danas uspoređuju, te postoji teorija da je upravo Shakespeare slušao o Držićevim djelima. No, prepustimo publici da sama prosudi ili barem uživa u možebitnoj činjenici da je velikog Shakespearea za ovu komediju inspirirao upravo dubrovački komediograf.

Festival Midsummer Scene je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions Ltd. London.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist