Hrvatska

IZVJEŠĆE HALMED-a 28 građana umrlo od nuspojava lijekova?

IZVJEŠĆE HALMED-a 28 građana umrlo od nuspojava lijekova?

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) prošle godine zaprimila je 3112 prijava sumnji na nuspojave nekog lijeka, cijepiva ili dodatka prehrani.

Ukupan broj prijava sumnji na nuspojave zabilježio je rast od 25 posto u odnosu na 2013. godinu, kada je zaprimljena 2491 prijava. Sumnja da je smrtni ishod nastao kao posljedica nuspojave lijeka prijavljena je u 28 slučajeva, navodi se u izvješću HALMED-a, no u najvećem broju smrtnih slučajeva za koje se sumnja da su povezani s lijekovima radi se o bolesnicima s teškom osnovnom bolešću, što dodatno otežava procjenu povezanosti lijeka i nuspojave sa smrtnim ishodom. Od 28 prijava samo je jedna stigla od samog pacijenta.

Tri najzastupljenije skupine lijekova prema broju prijava sumnji na nuspojave u 2014. godini su skupina J (lijekovi za liječenje sustavnih infekcija i cjepiva), skupina C (lijekovi za liječenje bolesti kardiovaskularnog sustava) i skupina L (citostatici).

Nadalje se u izvješću navodi kako je u 2014. godini osjetno veći broj prijava za nuspojave koje ne udovoljavaju kriterijima ozbiljne nuspojave od broja onih koji takve kriterije ispunjavaju (71% ne-ozbiljnih prema tek 29% ozbiljnih nuspojava), što je trend koji se zamjećuje u posljednjih nekoliko godina kao posljedica rasta broja prijava od strane ljekarnika.

– Potrebno je naglasiti da neozbiljne nuspojave ne znače automatski i nuspojave koje nisu teške jer i ove nuspojave također mogu smanjiti kvalitetu života pacijenata. Prijavljivanjem neozbiljnih nuspojava pridonosi se boljoj obuhvatnosti svih nuspojava koje utječu na kvalitetu života pojedinaca – smatraju u HALMED-u.

Najveći broj nuspojava u 2014. godini zabilježen je za organski sustav – Opći poremećaji i reakcije na mjestu primjene s udjelom od 16,9% ukupnog broja prijava. Slijede organski sustav – Poremećaji probavnog sustava (16,4%) te organski sustav – Poremećaji kože i potkožnog tkiva (14,3%).

Najčešće su prijavljene nuspojave kao što su mučnina, crvenilo, svrbež i osip, što su nuspojave karakteristične za klasične sintetske lijekove.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist