Natrag
22.10.2017 04:36

facebook

twitter

google

rss

dulist

IZLOŽBA U SPONZI Branko Popović se predstavio Dubrovčanima

18.9.2017 @ 22:35 Dulist Kultura

Podijelite:

U subotu 16. rujna u palači Sponza dubrovačkoj se publici predstavio akademski slikar iz Sarajeva sa atenskom adresom Branko Popović. Autor je izložio 54 slike sa motivima Grada rađenih u tehnici akvarela.

Kako je istaknuo pri otvaranju izložbe profesor Teo Trostmann, te slike su praznik svjetlosti, vedute i marine koje prikazuju ljetni Dubrovnik, pri čemu umjetnik nije podlegao ‘razgledničarskom’ pristupu već je svoju virtuoznu tehniku, čistu likovnost i dobar crtež uklopio u znalačke kompozicije.

Popović je usporedo pohađao Likovnu akademiju i Arhitektonski fakultet i dugogodišnji je profesor umjetničke škole odgojivši generacije slikara. Trostmann je istakao da je Popović (rođen 1960.) vrstan portretist i da mi u Dubrovniku također imamo jednog vrhunskog majstora portreta Baričevića, kojemu je vrijeme da i taj dio svoga opusa predstavi dubrovačkoj publici.

Popović je ostvario desetke važnih međunarodnih izložaba,izlaže živi i radi u Ateni,nedavno je gostovao u Bruxellesu,a nakon Dubrovnika slijedi Podgorica.

U Ateni je Branko Popović ostvario značajan olimpijski ciklus u kojem uz minimalizam i simbolizam historijske likove unosi u kontekst dekorativnih površina i diskretnih kolorističkih akcenata. Njegovo slikarstvo zalazi vrlo vješto i u likovni izraz metafizike,simbolizma i nadrealizma srednje Europe.

Poigravši se sa impresijama sunca i titravih mediteranskih površina zalazima i ljepotama neba i plavetnila našeg juga umjetnik nam je dočarao ljepote i ozračja koja zaboravljamo zaustavljajući nam ovo bogatstvo u našim svakodnevnim traganjima i prolaznosti života.

Tekst: Ivana Jovanović-Trostmann

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana