Županija

Izložba „Stazama stećaka“ predstavljena u Pljevlji

Izložba „Stazama stećaka“ predstavljena u Pljevlji

Danas je u Pljevlji u Crnoj Gori u Sportskom centru ADA održan okrugli stol na temu valorizacije stećaka u turizmu.

Dio je to projekta HER.CUL čiji je osnovni cilj očuvanje izuzetno vrijedne i jedinstvene kulturno-povijesne baštine stećaka na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a čiji je nositelj regionalna razvojna agencija DUNEA.

Na okruglom stolu sudjelovali su Radivoje Borović, direktor Službe za evropske integracije i razvoja, Dragiša Sokić i Maja Ćalasan iz Turističke organizacije Pljevlja, Vanja Vuksan i Ana Aranitović iz Zavičajnog muzeja Pljevlja, Marija Radovanović ispred Razvojne agencije Dubrovačko- neretvanske županije DUNEA, te Vjekoslav Vierda kreator i moderator okruglog stola.

Sudionici su u svojim izlaganjima pozdravili suradnju četiriju država u ovom projektu, važnost očuvanja i promocije stećaka kao vrijedne kulturne baštine, te predstavili mogućnosti valorizacije stećaka u turističkoj ponudi.

Nakon Okruglog stola u izložbenom prostoru Sportskog centra ADA, Pljevlja otvorena je peta u nizu međunarodna izložba pod nazivom „Stazama stećaka“.

Autorica izložbe „Stazama stećaka“ je gospođa Ivona Michl, arheologinja i zaposlenica Dubrovačkih muzeja, autorica brojnih izložbi u Dubrovniku, te međunarodnih, putujućih izložbi poput gore spomenute, a izložbene fotografije djelo su poznatog dubrovačkog fotografa gospodina Zorana Marinovića, koji je nedavno okrunio svoj dugogodišnji rad humanitarnom izložbom u prestižnoj galeriji War Photo limited.

Autor glazbe koja prati ovu izložbu je mo. Joško Ćaleta, etnomuzikolog, koja je sastavljena od šest glazbenih slika s podlogama svakodnevnih zvukova iz prirode.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist