Županija

Izložba „Putevima stećaka“ predstavljena u Ljubuškom

Izložba „Putevima stećaka“ predstavljena u Ljubuškom

Nakon što je u Dubrovniku, 5. rujna u čitaonici Državnog arhiva u Dubrovniku u palači Sponza održan prvi u nizu okruglih stolova pod nazivom „Valorizacija stećaka u turizmu“, spomenuti okrugli stol nastavio je svoj put za Ljubuški u Bosni i Hercegovini.

Dio je to projekta HER.CUL čiji je osnovni cilj očuvanje izuzetno vrijedne i jedinstvene kulturno-povijesne baštine stećaka na području četiriju država, a čiji je nositelj regionalna razvojna agencija DUNEA.

Okrugli stol pod nazivom „Valorizacija stećaka u turizmu“ održao se u Ljubuškom u petak, 19. rujna 2014. u prodajnom centru „Kerametal“. Na okruglom stolu su sudjelovali Vjekoslav Vierda, kreator i moderator, Ivan Matić, predsjednik Turističke zajednice županije zapadno-hercegovačke, ispred Razvojne županijske agencije DUNEA sudjelovala je Marija Radovanović, koordinatorica projekta Her.Cul, po struci povjesničarka umjetnosti, etnolog i kulturni antropolog, zatim profesor Radoslav Dodig, te direktor TZ Županije zapadno-hercegovačke Grgo Mikulić.

Nakon stručnog izlaganja, moderator, Vjekoslav Vierda prezentirao je sponu između znanstvene podloge i praktične primjene u turizmu, čija je zapravo i svrha ovog vrijednog projekta. Prezentirao je mogućnosti valorizacije stećaka u turističkoj ponudi. A nakon toga, turistička struka je ispričala svoja praktična iskustva sudjelovanjem Mili Bijavica iz turističke agencije Fortuna Tours.

Odmah nakon Okruglog stola u Prodajnom centru „Kerametal“ otvorena je međunarodna izložba „Stazama stećaka“. Autorica ove izložbe je Ivona Michl, arheologinja iz Dubrovačkih muzeja, autorica brojnih izložbi u Dubrovniku, te međunarodnih, putujućih izložbi.

Na otvorenju se prigodno obratio Grgo Mikulić, kao i Melanija Milić, direktorica razvojne agencije DUNEA koja je pozdravivši sve prisutne, kao i autore izložbe, istaknula kako je projekt HER.CUL dogovoren direktno s Europskom komisijom, a financiran iz fondova EU.

Helena Lončar, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Županije zapadno-hercegovačke je na kraju ove ceremonije i otvorila ovu međunarodnu izložbu „Stazama stećaka“. U sklopu izložbe nastupilo je hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vrilostica“ iz Vitine.

Izložbene fotografije djelo su poznatog i međunarodno priznatog dubrovačkog fotografa Zorana Marinovića, koji je nedavno okrunio svoj dugogodišnji rad humanitarnom izložbom u prestižnoj galeriji War Photo limited kao jedini Hrvat koji je izlagao u spomenutoj galeriji, a autor glazbe koja prati ovu izložbu je mo. Joško Ćaleta, etnomuzikolog.

Glazba je sastavljena od šest glazbenih slika s podlogama svakodnevnih zvukova iz prirode (vjetar, voda, ljetna žega, vatra, zvona, kiša, grmljavina…) preko kojih komunicira bivanje na ovim prostorima – od pastoralnih, radosnih životnih situacija do mističnih, tužnih priprema za odlazak te napokon glasova s onog svijeta koja prostorom odzvanjaju kroz medij stećka.

Ova međunarodna izložba, nakon Dubrovnika i Ljubuškog izložit će se od 6. do 9. listopada u Bruxellesu, od 14. do 23. listopada u Prijepolju (Srbija), od 24. listopada do 7. studenoga u Pljevlji (Crna Gora), nakon čega će se ponovo vratiti u Dubrovnik, u palaču Sponza od 14. do 24. studenoga 2014. godine.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist