Kultura

Izložba ‘Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991. – 1995.’ gostuje u Hrvatskom povijesnom muzeju

Izložba 'Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991. - 1995.' gostuje u Hrvatskom povijesnom muzeju

Povodom osnivanja Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik, prvog takve vrste u Republici Hrvatskoj, na temelju višegodišnje stručne suradnje s HPM, pokretna gostujuća izložba ‘Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.’ bit će otvorena 30. ožujka 2017. u Hrvatskom povijesnom muzeju.

Za predstavljanje zagrebačkoj publici ciljano smo odabrali upravo ovo vrijeme, budući je u ovoj godini iznimno važna dvadeset peta obljetnica, nepravedno zanemarene u znanstvenoj i stručnoj javnosti, najveće napadne operacije Hrvatske vojske u 1992. godini, kojom je u potpunosti oslobođen hrvatski Jug. Ujedno, ove godine navršit će se i punih deset godina od pokretanja postupka osnivanja Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik.

Gostujuću izložbu “Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.“, čine četiri kronološko – tematske cjeline:

I. Pripreme za obranu
U prvoj tematskoj cjelini prezentiran je tijek događanja na dubrovačkom području od prvih višestranačkih izbora i osamostaljenja Republike Hrvatske, priprema za obranu i osnivanja prvih oružanih postrojbi do općeg srpsko crnogorskog vojnog napada na Dubrovnik 1. listopada 1991.

II. Srpsko – crnogorska agresija 1991.
U ovoj cjelini pratimo ratne operacije agresora, otpor malobrojnih i slabo naoružanih branitelja, organizaciju obrane, osnivanje postrojbi HV, te svakodnevni život u ratnim uvjetima ispunjen stradanjima i žrtvama cjelokupnog stanovništva u potpunom višemjesečnom neprijateljskom okruženju. Posebno mjesto zauzima tijek uspješne herojske obrane Grada okončane vojnim i političkim porazom agresora, kojom su dubrovački branitelji i građani ispisali najsvjetlije stranice njegove bogate povijesti.

III. Dani pobjede – Oslobađanje hrvatskog Juga 1992.
U trećoj cjelini obrađena su događanja na dubrovačkom području od Sarajevskog primirja, potpisanog 3. siječnja 1992., međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i početka primjene Vanceovog plana u veljači 1992. do konačnog oslobađanja privremeno okupiranih područja južne Hrvatske krajem listopada 1992. Posebnim podtemama obrađena je pobjedonosno okončana operacija oslobađanja hrvatskog Juga, kojom je HV izašla na međunarodno priznate granice Republike Hrvatske, kao i značajna događanja na dubrovačkom području u vrijeme VRO „Oluja“ koja je označila konačnu pobjedu nad agresorom u Domovinskom ratu.

IV. Stradanja Dubrovnika u Domovinskom ratu
Četvrta tematska cjelina sadrži cjelovit prikaz stradanja stanovništva dubrovačkog područja tijekom Domovinskog rata s podatcima o poginulim i ranjenim dubrovačkim braniteljima i civilnim žrtvama, zatočenicima u srpsko–crnogorskim koncentracijskim logorima, prognanicima i izbjeglicama, pretrpljenoj ratnoj šteti na civilnim i privrednim objektima, te razaranjima i uništavanju kulturne baštine svjetske vrijednosti.

Na izložbi je predstavljeno više od 350 predmeta iz muzejskih zbirki i popraćena je dokumentarnim video snimkama koji prikazuju sav besmisao agresorskog razaranja Grada, te patnju i stradanja njegovog stanovništva.

– Vjerujemo kako je ovom izložbom učinjen značajan iskorak u zajedničkom nastojanju da Dubrovnik, grad povijesti, kulture i umjetnosti, u široj javnosti postane prepoznat i kao simbol herojstva i pobjede u Domovinskom ratu. Žrtvom i stradanjem svojih branitelja i građana, nezapamćenim bezumnim agresorskim razaranjem njegove visokovrijedne kulturne baštine, Dubrovnik je Hrvatskoj donio prednost u međunarodnim odnosima i dao nemjerljiv doprinos njezinu međunarodnom priznanju. Stoga nam se ne čini pretjeranim ustvrditi kako su Vukovar i Dubrovnik svjetskoj javnosti najbolje svjedočili istinu o stvarnom karakteru agresora i agresije, te veličini pravedne borbe hrvatskog naroda za slobodu i samostalnost u nametnutom mu prljavom osvajačkom ratu – zapisali su organizatori, te dodali i ovo:

‘Novoosnovani Muzej Domovinskog rata Dubrovnik zasigurno će omogućiti sustavno stručno i znanstveno bavljenje Domovinskim ratom i promicanje stvarnih ljudskih vrijednosti koje su u njemu stvorene. Utvrđivanjem povijesnih činjenica i istine uspješno će se oduprijeti, u hrvatskom društvu snažno nazočnom, neprimjerenom odnosu prema ovom najvažnijem razdoblju naše povijesti. O značaju Projekta najbolje svjedoči pokazani interes stručne i znanstvene javnosti, ostvarena sveobuhvatna suradnja s braniteljskim udrugama, građanima i srodnim ustanovama, kao i više od 500 tisuća domaćih i stranih posjetitelja koji su do danas razgledali izložbu.

Smještaj Muzeja u „In situ“ prostorima tvrđave Imperijal na Srđu, mjestu gdje su vođene presudne borbe s agresorom i gdje je Dubrovnik očuvao svoju slobodu, u velikoj mjeri doprinio je stalnom porastu broja godišnjih posjeta. Tako je u 2016. zabilježen rekordan broj od 63 tisuće stranih i 12 tisuća domaćih posjetitelja.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist