Grad

Izgubljeni u bespućima povjerenstava

Izgubljeni u bespućima povjerenstava

U šest mjeseci uspjeli ste osnovati više povjerenstava nego svi sazivi Gradskog vijeća od hrvatske neovisnosti naovamo – napisao je krajem listopada gradonačelnik Andro Vlahušić u svom otvorenom pismu predsjedniku Gradskog vijeća Matu Frankoviću, smatrajući kako lokalna HDZ-ova kaolicija probleme koje je on stvorio rješava samo ‘deklaracijama i povjerenstvima’.

Budući je takvih ‘Frankovićevih povjerenstava’ do današnjeg dana bilo sedam, može se pretpostaviti da je Vlahušić svoju izjavu temeljio na konkretnim informacijama koje su ga navele na zaključak da je povjerenstava ‘od hrvatske neovisnosti naovamo’ zaista bilo manje od sedam. Stoga smo, na tragu toga, Gradskoj upravi uputili pitanje koliko je ukupno povjerenstava osnovano od 1993. godine do danas.

Informacija postoji
– Što se tiče upita koji se odnosi na osnivanje povjerenstava u prethodnim sazivima možemo Vas uputiti da putem Službe Gradskog vijeća dogovorite termin kako bismo na uvid dali sve zapisnike sa sjednica Gradskog vijeća od 1993. godine do danas – odgovorio nam je Petar Ipšić, službenik za informiranje u Uredu gradonačelnika, koji nas je, valjda kako bi se opravdao što nam nije dostavljena informacija, uputio na mišljenje povjerenika za informiranje RH, odnosno njegovu definiciju informacije. A u mišljenju stoji:
„Zatražena informacija u trenutku njezina traženja mora postojati, dakle tijelo javne vlasti nije dužno poduzimati dodatne složene napore da bi stvorilo informaciju, ali, u određenim slučajevima, kada se, primjerice, određena količina podataka nalazi u excel tablici, te je bez posebne obrade i na jednostavan način dovoljno generirati nekakav prosjek ili izračun iz tih podataka, takva bi se informacija možda i mogla smatrati legitimno zatraženom. Naravno, sve ovisi od slučaja do slučaja, ali u načelu tijela javne vlasti nisu prema Zakonu obvezna izrađivati informaciju, npr. analize, procjene, izvješća, koja u tom trenutku ne postoji.“

Dakle, prema pojašnjenju koje nam je poslano, u Gradu Dubrovniku smatraju kako nemaju informaciju o tome koliko je povjerenstava bilo od hrvatske neovisnosti do danas. Ipak, isti povjerenik na kojeg se Ipšić poziva u svom izvješću ističe i kako ‘zapisnik predstavlja informaciju’, čime nama u DuListu ipak daje za pravo. Jer samim tim tražena informacija postoji pa obrazloženje gradskog službenika ‘pada u vodu’.

Andro u arhivu
I na kraju vrijedi dodati kako bi možebitna netočnost Vlahušićeve izjave o ‘Frankovićevim povjerenstvima’ proizvela kazneno djelo klevete. A sigurni smo da bi gradonačelnik pod svaku cijenu htio izbjeći povlačenja po sudovima, toga mu je ionako previše proteklih godina. Stoga ćemo ipak pretpostaviti da je Vlahušić prije pisanja priopćenja dao sebi truda i sjeo u arhiv Službe Gradskog vijeća pred desetak debelih knjižurina zapisnika sa svih sjednica i, možda i uz pomoć svog službenika za informiranje, koncizno pregledavao točku po točku u potrazi za povjerenstvima svojih prethodnika.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist