Vaše vijesti

IZ ZIDINA ISELIMO ANDROIDE I VRATIMO GRAĐANE Mrak – muzej neostvarenih političkih obećanja

IZ ZIDINA ISELIMO ANDROIDE I VRATIMO GRAĐANE Mrak - muzej neostvarenih političkih obećanja

Androidni virtualni svijet

Androidni knez u svom virtualnom svijetu lažnog poslovnog glamura uporno i svakodnevno se trudi fascinirati vlastiti okoliš. On pri tome ne bira stupanj izrečene gluposti. Ne prestaje sa utopističkim obećanjima dok god privlači pažnju prisutnih i neupućenih. To čini u Gradu kojeg sistematski uništava i prazni od starosjedioca. Njegove urbane vizije koje su se pretvorile u Androidni fijasko, za njega nisu dovoljni razlog da se ostavi posla za kojeg se dokazao diletantom i štetočinom. Navodim samo neka pompozno najavljivana mega obećanja: projekt kompleksa Hotela Belvedera, Ilijina Glavica – garaža, shopping centar, žičara Nuncijata, kupanje na jezerima Golfa Srđ, kongresni centar Ploče, riva Lazareti, Akvarij u Gružu, sadržaji tipa Las Vegas u Gružu, tuneli Minčeta, hoteli za kučne ljubimce… Kako ga nije stid hvaliti se da ima daleko najveći budget po glavi stanovnika, zahvaljući razuzdanom turizmu, od svih hrvatskih gradova, dok mi učestalo kupujemo flaširanu vodu za piće i kupamo se u moru punom fekalija? Kome još nije čudno da se izjave androidnog kneza prenose u svim medijima kao spasioca Grada od kuge glada i rata oporbene vlasti? U realnosti on je prepoznati privredni delikvent i pripovjedač lažnih obečanja za projekte koji nisu znanstveno ni stručno utemeljeni niti posjeduju analize ekonomske opravdanosti da su potrebni za razvoj Grada, nego su uglavnom plod njegove mašte. Androidna lažna obećanja nisu naivna jer imaju za cilj obmanu, a u svrhu vlastitog političkog održanja.

Gradit šetnice štetne za građane i turiste
Nažalost, Androidni knez nikad nije razumio značaj postojećih ambijentalnih i kulturnih vrijednosti Grada za razvoj turizma, pa ga je svim svojim sredstvima želio i uspio promjeniti. Grad je pretvorio u mjesto za prometnice, automobile, kamione, autobuse, umjesto da je stvorio šetnice i odmorišta za građane i turiste. Bez sistema garaža grad je pretvorio u otvoreno parkiralište. Sistematski je uništavao autohtone ambijentalne vrijednosti pretvarajući svaki zeleni prostor u komercijalni. Uniformirao je nogostupe najjeftinijim betonskim kockicama ne mareći ni za stare kamene pločnike u Gružu koje je dignuo samo da bi stavio svoj primitivni betonski pečat androidnog vremena.
Turizam, koka nesilica

Za njega je turizam koka nesilica koja Gradu puni i preljeva proračun. Zato je on sebe inaugurirao u glavnog turističkog kreatora, dok je sve što je radio i planirao bilo protivno održivom turizmu. Ne samo da nije napravio nove turističke sadržaje, nužno potrebne za održivost obiteljski vođenih tehnologija, nego je nasljeđene projekte kao proširenje lapadske šetnice Kralja Zvonimira, koju sramotno loše održava, na ulicu kralja Tomislava, turistički projekt Šuđurađ, započeti projekt integracije radničke spavaonice Nova Mokošica sa šetnicom i marinom u strukture grada – zaustavio. Navedene projekte je odbacio samo zato jer nisu planirani u Androidnoj urbanoj kuhinji. A alternative nije htio, niti znao dati, osim uspješnog lansiranja megalomanskih lažnih obećanja.

Grad samo za posjetitelje
Kao rezultat imamo izumirući Grad i turizam posjetitelja koji raste i istiskuje kvalitetnog višednevnog gosta. Danas imamo Grad muzej i posjetitelje koji stoje dok ga ne obiđu. Dragocijeni nasljeđeni urbani prostor sa izuzetnim ambijentalnim i kulturološkim vrijednostima, stoljećima građen i njegovan nestaje… Pri tome odnosi i sve one resurse nužne za kreiranje dugoročnog održivog turističkog proizvoda. Dok god za turizam nemamo alternative, Androidna razvojna politika je politika samouništenja jer ona ugrožava egzistenciju građana.

Kapitalizirati na mrtvima
I kad je bilo za povjerovati da je došao kraj androidnih urbanih ekzibicija, on me demantira planom novih pokušaja. Knez osjeća da mu je došao kraj muljaže. Najave novih mega projekata i hvalospjeva kod građana više ne prolaze. Zna da će biti prezentiran u muzeju političkog MRAKa za neispunjena obećanja i kriminal na radnom mjestu. On želi ‘ušićarit’ što se da. Svjestan činjenice da više ne može blefirati i lagati žive, on odluči posegnuti za ključevima raja da kapitalizira na mrtvima. Androidni knez sad želi izgraditi komercijalna ukopna mjesta u dijelu planiranog proširenja, po prostornom planu, za izgradnju neophodno potrebnih sadržaja za postojeće groblje na Boninovu i Tri Crkve; to su prilaz, parking, cvjećarnicu, mrtvačnicu, svjećarnicu, krematorij i ostale nužne sanitarne i prijemne prostore (parcela danas u povratu i u posjedu Stana d.o.o.) Navedeni novoplanirani sadržaji nisu komercijalno isplativi, zato knez koji luduje za više i tuđe, želi ih zamijeniti i izgraditi skupocjena i tražena ukopna mjesta.

P.S. Međutim, nema straha. Potrebni sadržaji za Groblje Boninovo će se graditi. Knez će bit prestavljen u muzeju MRAK, i tu je kraj njegovih praznih obećanja. Novih ukopnih mjesta neće bit pa tako ni androidnih Mauzoleja.

Milan Karlovac

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist