Aktualno

IZ GODINE U GODINU RASTE BROJ Imamo čak 13322 plovila!

IZ GODINE U GODINU RASTE BROJ Imamo čak 13322 plovila!

Zastanite i pogledajte grad s Bosanke ili sa Srđa – pogled je to kojeg malo što može nadmašiti. No, jedna stvar neuobičajeno upada u oči – nevjerojatan broj plovila u akvatoriju oko, ispred, iza Grada, između Porta i Lokruma, pa i dalje.

Polako nam se već i cruiseri vraćaju na ‘staru poziciju’, a u mnoštvu kajaka, jet ski vozila, javnih plovila, pa tu i tamo poneke privatne barke, pokušali smo i ove godine doznati koliko zapravo plovila Lučka kapetanija Dubrovnik vodi pod svojim Očevidnikom. Ono što nam je bilo posebno zanimljivo je broj upravo jet ski ‘zujalica’ po moru čiji su korisnici nerijetko nevješti vozači… Pritom mislimo na turiste koji jet ski optimistično unajme, ali se s njime baš i ne snalaze, što zapravo može ugroziti ostale sudionike na moru, osobito plivače.

Dakle, iz Lučke kapetanije Dubrovnik odgovorili su nam kako su ‘jet ski plovila upisana u Očevidnike brodica te kako nije propisana posebna evidencija jet skija te nam takav podatak ne mogu dati’. S brojem ostalih plovila imali smo više sreće! Inače, prema klasifikaciji Lučke kapetanije brodica je plovilo ispod 12 metara do 15 tona nosivosti te kapaciteta ispod 12 putnika. Sve iznad tih uvjeta spada u kategoriju brodova, a jahte se pak registriraju posebno. Iako ove godine, za razliku od 2016., nismo uspjeli doznati broj plovila po ispostavama, ukupne brojke se su svakako impozantne. U Dubrovniku i okolici registrirano je više od 13 tisuća plovila.

-Ako promatramo Lučku kapetaniju Dubrovnik u cjelini, s ispostavama, onda je ukupan broj upisanih brodica, u koje su uvršteni i jet skijevi, na dan 18. kolovoza 2017. godine 13 322, od čega ih je 11 435 za osobne potrebe, 1 864 za gospodarske svrhe, a 23 brodice su za javne svrhe – kazali su nam iz Lučke kapetanije Dubrovnik. Ovaj broj uključuje područje Dubrovnika, Cavtata, Slanog, Sobre, Stona, Trpnja, Korčule, Vela Luke, Lastova, Trstenika i Orebića. Usporedbe radi u 2016. godini registrirano je ukupno 13 110 brodova, brodica i jahti.

mnj

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist