Kultura

Ivo i Vinko Brešan zatvorili program „Pisci na Igrama“

Ivo i Vinko Brešan zatvorili program „Pisci na Igrama“

Pripovijetka „Bez odraza“ iz zbirke Iva Brešana „Mrtvima ništa ne treba“ u scenskoj prilagodbi redatelja Vinka Brešana izvedena je sinoć, 19. kolovoza u atriju palače Sponza.

Ivo Brešan lektirni je dramski pisac, romanopisac i filmski scenarist, a pripovijetke u njegovoj zadnjoj zbirci „Mrtvima ništa ne treba“, izašloj u Profilovoj nakladi ove godine, odlikuju se bogatstvom zbivanja, zanimljivim i složenim zapletima, prožetima elementima fantastike i groteske, u čemu je Brešan ironičan, čak ciničan i nemilosrdan u otkrivanju društvenih deformacija, ali nadasve vješt pripovjedač i pravi majstor zapleta.

Pripovijetka „Bez odraza“, čiju je scensku prilagodbu napravio Vinko Brešan, autorov sin i međunarodno nagrađivani hrvatski filmski i kazališni redatelj čiji se filmovi nalaze na listama najgledanijih hrvatskih filmova, za temu ima ugovor s vragom i čudesan je primjer kako nas pisac može s nevjerojatnom lakoćom uvjeriti da je moguće čak i ono što iz vlastita iskustva znamo da nije.

U „Bez odraza“, udovicu Sonju Kos utjelovila je Doris Šarić-Kukuljica, Maro Martinović odvjetnika Lepušića, istraživača nadempirijskog – Vida Telemensa i ljubavnika Alerića, a sam autor Ivo Brešan, na oduševljenje publike, na sceni se pojavio kao Vrag osobno.

Izvedbom „Bez odraza“ zatvoren je popratni program „Pisci na Igrama“ s podnaslovom „Pijesak dokle ti oko seže“ kojeg su Dubrovačke ljetne igre drugu godinu zaredom ostvarile u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca u autorskom konceptu Mani Gotovac. Na 65. Igrama, festivalskoj publici predstavljen je slavni talijanski pisac Alessandro Baricco s inscenacijom romana „Ocean more“ u kupalištu Šulić i izvedbi HNK Varaždin, u sklopu čega je autor održao i vlastitu literarnu večer u Sponzi, što je ujedno bilo i njegovo prvo pojavljivanje u Hrvatskoj.

Uslijedila je večer kantautora i poete Arsena Dedića uz Matiju Dedića na klaviru pod nazivom „Pisac opće prakse“ u atriju Kneževa dvora te večer Ivana Vidića s novelom „Naplatna stanica“ u inscenaciji Paola Tišljarića da bi program dostojno zatvorio bard hrvatske književnosti Ivo Brešan sinoć u Sponzi.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist