Politika

IVICA BAN: ‘Vlahušić prijetnjama i ucjenama traži bjanko blagoslov za garažu’

IVICA BAN: 'Vlahušić prijetnjama i ucjenama traži bjanko blagoslov za garažu'

Dubrovački odvjetnik Ivica Ban uputio je novo priopćenje za javnost pod nazivom ‘Nemoralna ponuda gradonačelnika Vlahušića – II.’

U njemu se, među ostalim, pita, zašto Vlahušić vijećnicima ne dostavi na raspravu i usvajanje prijedlog nagodbe s Midia grupom i Privrednom bankom Zagreb o izgradnji i financiranju javne garaže. Priopćenje donosimo u cijelosti:

– Zašto gradonačelnik Vlahušić vijećnicima Gradskog vijeća Grada Dubrovnika na iduću sjednicu Gradskog vijeća umjesto preuranjenog proračuna za 2015. godinu ne dostavi na raspravu i usvajanje prijedlog nagodbe s Midia grupom i Privrednom bankom Zagreb (PBZ) u svezi s izgradnjom i financiranjem gradske javne garaže na Ilijinoj glavici, što je njegova zakonska i statutarna obveza ?!

Naime, člankom 41. st. 3. toč. 5. Statuta Grada Dubrovnika je propisano da gradonačelnik “odlučuje o stjecanju i otuđenju pokretnina i nekretnina i raspolaganju ostalom imovinom Grada u visini pojedinačne vrijednosti do najviše 1.000.000,00 kuna, ako je stjecanje i otuđivanje nekretnina i pokretnina te raspolaganje ostalom imovinom planirano u Proračunu i provedeno u skladu sa zakonom”.
Nadalje, člankom 43. Statuta Grada Dubrovnika je propisano da gradonačelnik “do 15. rujna podnosi polugodišnje izvješće o svojem radu za razdoblje od siječnja do lipnja tekuće godine”.

U svezi s citiranim odredbama Statuta Grada Dubrovnika bilo bi očekivano da gradonačelnik Vlahušić za iduću sjednicu Gradskog vijeća na raspravu gradskim vijećnicima ponudi polugodišnje izvješće o svojem radu za razdoblje od siječnja do lipnja tekuće godine, te u sklopu tog izvješća i podatke i isprave o navodnom dugu Grada Dubrovnika od 262 milijuna kuna prema Midia grupi i Privrednoj banci Zagreb u svezi s izgradnjom i financiranjem gradske javne garaže na Ilijinoj glavici, te prijedlog nagodbe s tim u svezi, po kojem bi prijedlogu Grad Dubrovnik trebao pristati jednokratno platiti 40 milijuna kuna do 30. rujna ove godine.

Da bi gradski vijećnici o takvom 40 milijuna teškom prijedlogu nagodbe uopće mogli raspravljati, gradonačelnik bi im morao dostaviti i dati na uvid cjelovit i necenzuriran tekst ugovora o izgradnji dubrovačke javne garaže na Ilijinoj glavici i sve anekse tog ugovora, kao i druge sklopljene ugovore i jamstva s tim ugovorom i aneksima u svezi, tužbu Ragusa parkinga, odnosno Midia grupe i PBZ-a protiv Grada Dubrovnika pred arbitražnim sudom, i prijedlog nagodbe u svezi s tom tužbom, te mišljenja stručnih službi Grada Dubrovnika, kao i stručnih savjetnika i odvjetnika koje je Grad Dubrovnik angažirao po tim pitanjima.

Umjesto toga, gradonačelnik Vlahušić traži, prijeti i ucjenjuje da mu kroz preuranjeno usvajanje proračuna za 2015. godinu gradski vijećnici daju bjanko blagoslov za sklapanje i isplatu 40 milijuna teškog prijedloga nagodbe u “slučaju Garaža”, samo uz njegovo “demagoško” jamstvo kako je to navodno u najboljem interesu građana i Grada Dubrovnika.

Gradonačelnik Vlahušić kad već godinama “pred izbore” tvrdi da je ugovor o izgradnji dubrovačke javne garaže na Ilijinoj glavici “štetan”, bio bi prvenstveno dužan informirati gradske vijećnike i javnost što je kao gradonačelnik dosad poduzeo, i je li išta poduzeo, da se takav štetan ugovor proglasi ništetnim, ili pobije i raskine, te je li i on potpisivao kakve anekse, jamstva ili druge ugovore u svezi s tim “štetnim” ugovorom.
“Istina se može skrivati neko vrijeme, ali ne može sve vrijeme” – zaključio je u priopćenju za javnost Ivica Ban.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist