Grad

Ivica Ban: Ovako možete dobiti novac natrag od Sanitata

Ivica Ban: Ovako možete dobiti novac natrag od Sanitata

Dubrovački odvjetnik Ivica Ban, javnosti najpoznatiji po borbi protiv nezakonite naplate parkinga od strane Sanitata, poslao je priopćenje za javnost u kojima ljudima savjetuje kako dobiti svoj novac natrag. Tekst priopćenja prenosimo u cjelosti.

I. slučaj: Sanitat ima protiv vas pravomoćno rješenje o ovrsi ili pravomoćnu presudu.

Trebate žurno tražiti ponavljanje sudskog (ovršnog ili parničnog) postupka. Rok je do 18. srpnja ove godine. Savjet žurno angažirati odvjetnika.

Pravna osnova zahtjeva: čl. 421. st. 1. toč. 10. Zakona o parničnom postupku (nove činjenice), te pravno shvaćanje “o pravu na podnošenje prijedloga za ponavljanje sudskog postupka” izraženo u odlukama Ustavnog suda RH, broj: U-III-213/2000 od 27. ožujka 2000.; U-III-2619/2010 od 16. ožujka 2011.; U-III-1414/2012 od 19. prosinca 2012.

ODLUKA 1

Činjenična osnova zahtjeva: presudom Visokog upravnog suda, broj: Usoz-125/2012-6 od 30. svibnja 2014.g. (“Narodne novine”, br.: 74/14.) utvrđeno je da su nezakonite i nezakonito donijete odredbe o “parkirališnim zonama i cijenama na javnim parkiralištima” iz “Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku (“Sl. glasnik Grada Dubrovnika”, br.: 12/09.)”, kao i čitava ta Odluka.

II. slučaj: platili ste Sanitatu određene iznose “dobrovoljno” bez pravomoćnog rješenja o ovrsi ili pravomoćne presude na vašu štetu.

Nije hitno jer nema roka nakon proteka kojeg se gubi pravo na traženje povrata. Savjet osobno podnijeti Sanitatu pisani zahtjev za povrat nezakonito naplaćenih sredstva, a ako se Sanitat ogluši o takav zahtjev obratiti se odvjetniku radi podnošenja pojedinačne ili skupne tužbe (s više tužitelja) protiv Sanitata.

Pravna osnova zahtjeva: odredbe o “ništetnosti ugovora koji su protivni prisilnim propisima” – čl. 322. st. 1. i čl. 323. st. 1. Zakona o obveznim odnosima, te pravno shvaćanje “o pravnim posljedicama ukidanja propisa na ugovorne odnose koji se temelje na ukinutom propisu” izraženo u odluci Ustavnog suda RH, broj: U-III-213/2000 od 27. ožujka 2000.

ODLUKA 2

Činjenična osnova zahtjeva kao pod I..

III. slučaj: platili ste Sanitatu određene iznose “dobrovoljno” bez pravomoćnog rješenja o ovrsi ili pravomoćne presude na vašu štetu, ali ne znate kada i u kojem iznosu.

Nije hitno jer nema roka nakon proteka kojeg se gubi pravo na traženje povrata. Savjet osobno podnijeti Sanitatu pisani zahtjev da vam dostavi knjigovodstveni ispis svih uplata koje ste putem SMS-a, internet bankarstva, uplatom na bankovni račun ili na blagajni Sanitata izvršili u korist Sanitata od 2009.g. do danas, te za povrat nezakonito naplaćenih sredstva, a ako se Sanitat ogluši o takav zahtjev obratiti se odvjetniku radi podnošenja pojedinačne ili skupne tužbe (s više tužitelja) protiv Sanitata.

Pravna i činjenična osnova kao pod II., a za traženje knjigovodstvenog ispisa odredbe čl. 186.b Zakona o parničnom postupku.

IV. slučaj: u tijeku je ovršni ili parnični postupak protiv vas zbog neplaćanja parkinga.

Hitno (u roku od 8 dana od primitka) podnijeti obrazloženi prigovor protiv rješenja javnog bilježnika o ovrsi. A u sudskim (parničnim) postupcima u kojima još nije donesena pravomoćna odluka sudovi od dana 18. lipnja 2014.g., kao dana stupanja na snagu presude Visokog upravnog suda, broj: Usoz-125/2012-6 od 30. svibnja 2014.g., o ukidanju Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku (“Sl. glasnik Grada Dubrovnika”, br.: 12/09.), ne bi smjeli primjenjivati odredbe ukinute odluke, već bi na sporne odnose trebali neposredno primijeniti odredbe mjerodavnog zakona (a to su u predmetnom slučaju odredbe Zakona o obveznim odnosima).

Pravna osnova: čl. 10. st. 2. i čl. 86. st. 3. i 4. Zakona o upravnim sporovima, analogna primjena čl. 58. st. 5. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, te pravno shvaćanje “o trenutku nastupanja nezakonitosti odredbi ukinutog podzakonskog akta” izraženo u odluci Ustavnog suda RH, broj: U-III-1797/2009 od 10. lipnja 2009.

ODLUKA 3

V. Preporuka za angažiranje odvjetnika: Savjetujem vam da za svog odvjetnika u sporovima protiv Sanitata angažirate odvjetnika koji vas i inače zastupa ili odvjetnika kojega poznajete i u kojega imate povjerenje. Također, tražite od svog odvjetnika da troškove svog odvjetničkog zastupanja naplati u sudskom postupku kad i vi prisilnom naplatom na teret Sanitata ili da vas zastupa za naknadu za rad u razmjeru s uspjehom u postupku (pritom gornja granica ugovorenog postotka ne smije prijeći 30% od ukupno ostvarenog uspjeha).

Ivica Ban, Dubrovnik

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist