DuList IN

‘IVAN BONAČIĆ GROUP’ Ne propustite nesvakidašnji autorski jazz koncert u teatru

'IVAN BONAČIĆ GROUP' Ne propustite nesvakidašnji autorski jazz koncert u teatru

Kazalište Marina Držića 3. studenog postat će koncertna dvorana za autorsku jazz večer ‘Ivan Bonačić Group’, sastavljene od tri renomirana hrvatska glazbenika.

Uz autora, saksofonistu i flautistu Ivana Bonačića, u sastavu sviraju pijanist Viktor Lipić te bubnjar Alan Polzer. Jazz koncert počinje u 20 sati, a realiziran je zajedničkim snagama teatra i Udruge mladih Orlando, koja je uz Grad Dubrovnik dala potporu projektu.

Publika će u nesvakidašnjoj večeri imati priliku čuti autorske skladbe napisane u zadnjih sedam godina rada, a kako su nam kazali glazbenici sami, radi se o ‘liričnoj glazbi inspiriranoj stanjem duha pojedinca u sadašnjem vremenu koja kroz introspektivu i autorefleksiju autora označava konture emocija izražene u jazz formi’.

Viktor Lipić

Viktor Lipić, priznati hrvatski pijanist, svoje prve ozbiljne glazbene korake započeo je 1995. godine upravo u Dubrovniku, najbližem mu gradu za glazbrno školovanje. U Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića završava dva razreda pripremne glazbene škole – teoretski smjer u jednoj godini, te iduće godine prvi razred srednje glazbene škole u istoj instituciji. Iste godine prebacuje se u glazbenu školu ‘Vatroslav Lisinski’ u Zagrebu, otkud kreće njegovo profesionalno bavljenje glazbom. Surađuje s brojnim imenima hrvatske glazbene scene, a 1997. godine postaje član legendarnih Mayalesa, s kojima snima isto tako legendarni ‘Svima želim raj za sve’. Od ostalih umjetnika s kojima je surađivao, vrijedi istaknuti Minus Zwei, Alter ego, Soulfingerse, Ninu Badrić, Vannu, Josipu Lisac, Valeriju NIkolovsku, Mile i putnike, Igora Geržinu, Divasice, Radojku Šverko, Songkillerse… Godine 1999. s Ivanom Levačićem osniva ‘Baobab’, jazz fusion band a od 2005. do danas, osim što radi na brojnim glazbenim projektima, nastupa i s glazbenicima poput Joea Pandura, Carol Cass, Reggiea Washingtona, Krunoslava Levačića, Franciske Fis, Henryja Jonića, Zdenke Kovačiček…

bonacic-lipic-polzer-7
Nije lako pobrojati sve projekte, nagrade i Porine koje Lipić ima u svojoj ‘kolekciji’, no istaknut ćemo dva projekta. Naiime, dubrovačka publika nedavno je Lipića imala priliku čuti na koncertu tria LiVaDa, kojeg je osnovao sa suprugom Valerijom Nikolovskom i bubnjarem Damirom Šomenom, a poznat je i kao član sastava ‘Majke’ s kojim je snimio album ‘Teške boje’ i s kojima trenutno snima novi materijal. Lipić, nominiran i za nagradu HGU za najboljeg klavijaturista, snimio je ili surađivao na gotovo dvadeset albuma u svojoj karijeri.

Alan Polzer
Dubrovački glazbenik Alan Polzer svoje formalno glazbeno obrazovanje započeo je 1992. u Glazbenoj školi Luke Sorkočevića kao klavirist u klasi prof. Marije Antić. Uz udaraljke kod prof. Jana Lotka, u srednjoj školi pohađao je i teoretski smjer, a diplomirao je bubnjeve kod prof. Howarda Curtisa na Sveučilištu za glazbu i primijenjene umjetnosti u Grazu 2012. godine.

bonacic-lipic-polzer-3

U više od dvadeset godina glazbene aktivnosti svira u mnogobrojnim glazbenim sastavima različitih vrsta kao bubnjar, udaraljkaš i klavijaturist.

bonacic-lipic-polzer-2

Ivan Bonačić

Idejni začetnik koncertne večeri u teatru i još jedan ‘domaći’ glazbenik, Ivan Bonačić, nakon osnovne glazbene škole u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, smjera klarinet, nastavlja srednjoškolsko obrazovanje, smjer saksofon u klasi prof. Eduarda Marčića. Od svoje dvanaeste godine nastupa na različitim dubrovačkim pozornicama. Surađuje na nekoliko projekata na Dubrovačim Ljetnim Igrama kao scenski glazbenik – u predstavama Kolumbo, Posjet Stare Dame i Grižula u kojoj je imao čast raditi sa makedonskim skladateljem Ljubčetom Kostadinovom. Nakon završene srednje glazbene škole upisuje glazbenu akademiju i 2014. godine diplomira na Univerzitetu za Glazbu i Izvedbene Umjetnosti u Grazu, u klasi Prof. Karlheinza Miklina.

bonacic-lipic-polzer-6

Tijekom studiranja, nastupao je sa različitim glazbenicima svjetskog renomea poput Carle Bley, Steve Swallowa, Ed Neumeisteraa, Louis Diega Bonille, Don Menze, Michael Abenea kao i s hrvatskim priznatim umjetnicima poput Tea Martinovića, Davora Križića, Cubisma, Otpisanimatora, Ines Huskić, F5, Valerijom Nikolovskom, Mario Rašić Balkan Zoo Ensemble, te Viktorom Lipićem, čiji će zajednički zvuk publika uskoro čuti.

Bonačić je dugo godina nastupao s najpoznatijom dubrovačkom pop grupom ‘Valetudo’, te s njima snimio i dva albuma. Bavi se skladanjem i njegov opus broji preko dvadeset skladbi. Svira tenor i sopran saksofon kao i flautu. U posljednje vrijeme surađuje sa producentom Robertom Nappholzom, organizira nastupe sa gitaristom Filipom Gavranovićem kao i sa svojim jazz kvartetom s kojim priprema snimanje albuma u zimu 2017.

plakat-jazz-kmd

Trojac kojeg ćemo čuti 3. studenog u teatru nam je za kraj otkrio i to kako – ukoliko se pokaže zanimanje javnosti za ovakvim večerima – će rado raditi na tome da se unutar projekta javnih potreba u kulturi organizira ciklus jazz glazbe u KMD-u te time obogati glazbena i kulturna ponuda grada.

Cijena ulaznice za autorsku jazz večer je 40 kuna, a rezervirati ju možete na 020/321088 ili putem e-maila: blagajna@kazaliste-dubrovnik.hr.

MNJ

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist