Hrvatska

ISTRAŽIVANJE U slučaju promaknuća povišica u prosjeku iznosi 1500 kuna

ISTRAŽIVANJE U slučaju promaknuća povišica u prosjeku iznosi 1500 kuna

Kada ste posljednji put doživjeli promaknuće? Stagnirate ili vam je karijera nalik ‘roller coasteru’, prepuna uspona i padova?

Koliko često zaposleni napreduju i tko je zaslužan za njihovo promaknuće MojPosao je otkrio u istraživanju provedenom na 300 ispitanika.

Čak 70 posto ispitanika je tijekom svoje karijere napredovalo na višu poziciju, dok njih 30 posto nikada nije napredovalo.

Ispitanici s visokom stručnom spremom napreduju u većem postotku (78 posto) u odnosu na ispitanike sa srednjom stručnom spremom (68 posto). Ispitanici s visokom stručnom spremom u većoj mjeri i sami traže napredovanje (32 posto) nego što to čine ispitanici sa srednjom stručnom spremom (21 posto).

Velika većina ispitanika (87 posto) napredovala je unutar iste tvrtke, a 29 posto ispitanika napredovanje je ishodilo prelaskom u drugu tvrtku. Muškarci i žene napreduju podjednako pa je tako tijekom svoje karijere napredovalo 73 posto žena i 72 posto muškaraca.

Među ispitanicima koji su napredovali unutar iste tvrtke, velika većina njih (84 posto) napredovanje nisu tražili sami već im je ponuđeno od strane poslodavca. Svega 29 posto ispitanika napredovanje su tražili sami.

Žene u većoj mjeri same traže promaknuće: 28 posto žena koje su napredovale unutar tvrtke napredovanje su tražile same, dok je isto učinilo 23 posto muškaraca. S druge strane, muškarcima se promaknuće (77 posto) nudi češće nego ženama (72 posto).

Većina napredovanja posljedica je zamjene djelatnika, odnosno popunjavanja prazne, postojeće pozicije (69 posto). U 44 posto slučajeva ispitanici su promaknuti na poziciju koja je krojena upravo za njih, zbog širenja poslovanja i novih zapošljavanja.

Napredovanje je najčešće kombinacija dobrih poslovnih rezultata i staža u tvrtki, pa je tako gotovo polovica ispitanika (48 posto) napredovanje zaslužila temeljem ova dva faktora. Nešto manje od polovice ispitanika (43 posto) napredovalo je zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima, a u slučaju njih 10 posto napredovanje je došlo kao posljedica staža u tvrtki.

Uz promaknuće je 85 posto ispitanika dobilo i veće odgovornosti na radnome mjestu, dok je u slučaju njih 79 posto promaknuće pratila i povišica koja je u prosjeku iznosila 1500 kuna neto.

Svega 37 posto ispitanika promaknućem je dobilo podređene, a 18 posto ispitanika dobilo je druge beneficije, poput mobitela ili automobila.

Za 8 posto ispitanika promaknuće nije donijelo dodatne pogodnosti, dok je njih 4 posto navelo neke druge posljedice promaknuća, kao što su duže radno vrijeme, prekovremeni rad, ali i zavist kolega.

U većini slučajeva (74 posto) promaknuće je bilo formalno definirano odnosno, ispitanici su potpisali novi/dopunjeni ugovor o radu.

Najviše ispitanika (40 posto) u slučaju početka rada kod novog poslodavca očekuje napredovanje nakon godinu dana rada, dok njih 28 posto napredovanje očekuje nakon dvije godine.

Petina ispitanika (21 posto) napredovanje očekuje nakon manje od godinu dana rada u novoj tvrtki, a 7 posto ispitanika u slučaju rada kod novog poslodavca napredovanje ne očekuje uopće.

Čak 86 posto ispitanika nikada nije odbilo promaknuće. Ispitanici koji su promaknuće odbili, učinili su to radi premalih beneficija u odnosu na odgovornost i posao koji bi im promaknuće donijelo.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist