Hrvatska

ISTRAŽIVANJE Hrvati u strahu za radno mjesto

ISTRAŽIVANJE Hrvati u strahu za radno mjesto

Hrvati najbrže pronalaze posao. Pokazalo je to istraživanje portala MojPosao, koje je na uzorku od 4 tisuće ispitanika provedeno u suradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u Bosni i Hercegovini (Posao.ba) i Srbiji (Infostud.com). Cilj je bio utvrditi sličnosti i razlike tržišta rada u ove tri zemlje.

Od 4 tisuće ispitanika u istraživanju je sudjelovalo više od 600 ispitanika iz Hrvatske od kojih je 48 posto nezaposlenih, 48 posto zaposlenih, a 7 posto ispitanika se još školuje. Rezultati su pokazali kako zaposleni Hrvati u ovoj godini ne očekuju ni povišicu ni napredovanje.

Ove godine povišicu je već dobilo 10% ispitanika, a napredovalo je njih 7%. U najvećoj mjeri povišicu i napredovanje očekuju ispitanici iz Bosne i Hercegovine, a najmanje ispitanici iz Hrvatske.

Bez obzira na krizu, 39% ispitanika planira promjenu posla u ovoj godini. Podatak je nešto niži od prije dvije godine kada je 52% ispitanika planiralo promjenu posla. Četvrtina ispitanika (25%) posao planira promijeniti samo ako će na to biti prisiljeni. Kao i prošlih godina, posao najviše namjeravaju promijeniti ispitanici iz Srbije, a najmanje Hrvati.

Zanimljivo je vidjeti da se ispitanici iz Hrvatske u većoj mjeri nego ostali boje za svoje radno mjesto, odnosno 45% Hrvata u odnosu na 36% ispitanika iz Srbije i 37% ispitanika iz Bosne i Hercegovine.

Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše ispitanika izabralo bi stranog vlasnika (36%). Četvrtina ispitanika (24%) najradije bi radilo za sebe, dok bi čak 21% radilo za državu. Država kao poslodavac podjednako je popularna u sve tri zemlje, a rad za domaćeg privatnog poslodavca podjednako je neprivlačan svima.

Kada je riječ o razlozima nezaposlenosti, u Hrvatskoj je trećina ispitanika (32%) nezaposleno jer im nije produžen ugovor na određeno, dok je četvrtina (22%) ostala bez posla uslijed gospodarske krize. Nakon završetka školovanja posao nije pronašlo 17% ispitanika, a 7% je dalo otkaz kako bi potražili bolju priliku.

Kao i prošlih godina, većina ispitanika (68%) traži bilo kakav posao – neovisno je li vezan za struku ili nije. Isključivo u svojoj struci radilo bi 27% ispitanika, a njih 4% izabralo bi posao izvan struke.

Ogorčenost nezaposlenih ispitanika pokazuje se kroz činjenicu da čak dvije trećine ispitanika (67%) smatra da je za dobivanje posla prvenstveno važna veza, dok 58% ispitanika smatra kako je za dobivanje posla važno iskustvo.

Najviše ispitanika koji se školuju (32%) očekuje da će posao naći u roku jednog do tri mjeseca, a 22% da će posao naći u roku tri do šest mjeseci nakon što završe školovanje. Da će posao tražiti pola godine do godine dana smatra 18% ispitanika, a 12% da će posao tražiti više od godine dana.

Gotovo polovica ispitanika (48%) koji se još školuju smatra da je najbolje posao tražiti još za vrijeme školovanja, dok bi ih 38% čekalo s traženjem posla do završetka školovanja.

Većina ispitanika koji se školuju, njih 72%, smatra da su za dobivanje posla najvažniji znanje i vještine, te formalno obrazovanje (52%). Vezu je navelo 48% ispitanika i to najviše ispitanici iz Srbije, a u najmanjoj mjeri ispitanici iz Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist