Aktualno

ISTRAŽILI SMO CIJENE U PET HRVATSKIH GRADOVA Gospari se voze – najskuplje!

ISTRAŽILI SMO CIJENE U PET HRVATSKIH GRADOVA Gospari se voze – najskuplje!

Drugi gradonačelnički mandat Andra Vlahušića donio je Dubrovčanima – još skuplji parking. Da već duže vrijeme plaćamo visoku cijenu parkiranja, i nije neka novost. No, u vrhu smo po skupoći među jadranskim središtima, ali i većim hrvatskim gradovima – Splitom, Rijekom, Zagrebom i Osijekom. I cijenama im nikako ne možemo konkurirati.

Osim parkinga za ovu smo analizu među spomenutim gradovima uzeli i javni gradski prijevoz, gdje plaćamo najskuplju pojedinačnu kartu, a ne možemo se baš pohvaliti ni jeftinim taksi prijevozom.

Krenimo od najskupljeg dubrovačkog parkinga, a za analizu smo uzeli cijene satnog parkiranja. Nulta zona u Dubrovniku po satu stoji 40 kuna u sezoni, a 20 kuna izvan sezone. Do 31. listopada satna karta u I, poslovnoj zoni je 10, a zimi 5 kuna, no tu je maksimalno zadržavanje 120 minuta. Druga parkirna zona po satu košta 20, odnosno 10 kuna, dok je parking u trećoj zoni 10, odnosno 5 kuna.

Daleko iza naših cijena je Split, koji svoja parkirališta dijeli na izvanulična i ulična. Najskuplje je parkiranje na Rivi, u zoni I gdje je sat 10 kuna. Satna karta na vanuličnim parkiralištima, podijeljenim u tri zone košta 7, 6, odnosno 5 kuna, dok su ulična parkirališta jeftinija te se sat plaća 5, odnosno 4 kune u II i III zoni.

Vlahušićev kolega Milan Bandić znatno je snizio cijene parkinga u hrvatskoj metropoli. Prva zagrebačka zona, uz maksimalno zadržavanje do 2 sata košta 6 kuna po satu, u II zoni ćete makismalna tri sata platiti po 3 kune, dok je III zona tek 1,50 kuna po satu. I Osijek je podijeljen u tri zone. Najskuplja košta 4 kune, II je 3, a III 2 kune po satu parkiranja. U Rijeci ćete, pak, za sat parkiranja u 0 zoni platiti 7 kuna, dok su I i II zona 4, odnosno 3 kune za sat.

Prolazi li u Dubrovniku više opravdanje kako nam je parking skup jer smo turistički grad pa ćemo sve to naplatiti od turista? Pa baš i ne, jer se na gradskim parkiralištima parkiravaju u većoj mjeri domaći ljudi. U gradu gotovo da nema više besplatnog mjesta za parkiranje, a imamo tek jednu javnu garažu. Da stvar bude gora, parkiranje u dubrovačkoj garaži nema premca po visini cijene.

Koliko Dubrovčani skuplje plaćaju taksi usluge, te javni gradski prijevoz potražite u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist