Kultura

“Ispratimo Ruđu na putu za Europu”

"Ispratimo Ruđu na putu za Europu"

Iznimno uspješna izložba Dubrovačkih muzeja „Ruđer Bošković ponovno u rodnom Dubrovniku“, koja je zabilježila preko 200 tisuća posjetitelja, simboličnim će programom biti zatvorena u utorak, 18. listopada, u 18 sati.

Točno u 18 sati posjetitelje će ispred Dvora dočekati sam Bošković, kojeg će i ovaj put utjeloviti nagrađivani dubrovački turistički vodič Marojica Bijelić. Posljednji će put posjetitelje provesti kroz izložbu, te objasniti zašto je bio jedna od najslavnijih i najznačajnijih osoba svoga vremena.

Izložba se zatvara u Dvoru, no već u prosincu gostuje u Unescovom središtu u Parizu. Stoga Dubrovački muzeji pozivaju sve sugrađane da zajednički isprate Ruđu na putu za Europu.

Muzeji će sve posjetitelje počastiti prigodnom prodajom suvenira Bošković u pola cijene,  a najsretniji će biti nagrađen cijelom kolekcijom.

Ova velika i sveobuhvatna izložba otvorena je u Kneževu dvoru 18. svibnja, na samu tristotu obljetnicu Boškovićeva rođenja.

Dubrovački muzeji su izložbu organizirali u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama i Državnim arhivom u Dubrovniku, koje su ustupile najveći dio izložene građe. Uz njih, građu su za izložbu posudili i Zavod za povijesne znanosti HAZU, Bogišićeva zbirka u Cavtatu,  Biskupijski arhiv u Dubrovniku, Samostan Sigurata, Franjevački samostan Male braće, Srpska pravoslavna općina u Dubrovniku, Hrvatska nacionalna i sveučilišna knjižnica, Znanstvena knjižnica Juraj Habdelić Filozofskog fakulteta Družbe Isusove te Hrvatski povijesni muzej.

Izložba, kao i cijeli projekt brandiranja Ruđera Boškovića kao Dubrovčanina, Hrvata i jednog od najvećih znanstvenika svoga vremena, odvija se pod pokroviteljstvom Vlade RH, Grada Dubrovnika i Vise, a u potpunosti su financirani sponzorskim sredstvima.

Glavni autor izložbe je dr. sc. Ivica Martinović, bez sumnje jedan od najvećih poznavatelja Boškovića uopće, dok likovni postav potpisuje Ivona Michl.

Uz opsežnu promotivnu kampanju, izložbu prati i pedagoški program u kojem je sudjelovalo  preko 1.500 učenika, studenata, te ostalih građana.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist