Kultura

IRIS LOBAŠ KUKAVIČIĆ I OVE GODINE IZRAĐUJE STATUU ‘POZITIVCA Umjetnica koja nikad ne staje

IRIS LOBAŠ KUKAVIČIĆ I OVE GODINE IZRAĐUJE STATUU ‘POZITIVCA Umjetnica koja nikad ne staje

Ona je vrijedna dubrovačka umjetnica, jednostavno nikad ne staje. Sigurno ju poznajete – ona je Iris Lobaš Kukavičić, naša kreativka, osoba koja veliki obol daje našoj omiljenoj godišnoj akciji – dodjeli nagrade Pozitivac.

I ove godine, Iris za DuList vrijedno sprema statuu koja će onoj osobi koja pobijedi biti znak pažnje naše redakcije. U moru užurbanih prosinačkih dana, uspjeli smo Iris na trenutak uhvatiti za ‘pretres’ godine iza nje, koja je i njoj samoj bila iznimno bogata, radna – reći će. Naravno, s obzirom da je statua ‘Pozitivca’ postala prepoznatljiv simbol vrijednosti neke osobe, opipljiv dokaz nesebičnosti, pitali smo Iris za početak jednostavno – otkud inspiracija za i ove godine poseban dodir, novi pogled na vrijedno djelo?

– Uvijek je lijepo sudjelovati u nečemu pozitivnom pa tako i u nagrađivanju ljudi koji su učinili nešto dobro, koji rade svoj posao s puno entuzijazma i ljubavi ili su na neki način poticaj ostalima. Inspiraciju za svoje radove pronalazim u svakodnevnim, naoko običnim sitnicama, u posebnostima našega Grada i drugim pozitivnim stvarima koje me pokreću… Upravo u tom dijelu nastaje i nagrada za ovogodišnjeg ‘Pozitivca’ – kazala je Iris, dodavši kako je skupltura još uvijek u tijeku izrade te kako se nada da će vrlo skoro doći u prave ruke! A mi vas podsjećamo i ovaj put kako sve do 9. siječnja upravo vi možete dodijeliti svoj glas onome za koju ili koga mislite da bi trebali dobiti kako nagradu, tako i ovo vrijedno djelo. Kako smo Iris kontaktirali za vrijeme blagdana i priprema za kraj godine, otkrila nam je i to kako voli ozračje božićnih blagdana te kako cijela obitelj sudjeluje u pripremama za proslave!

– U našoj obitelji uživamo u kreativnim radionicama izrade božićnih ukrasa, čemu se posebno raduje naša Marina, mirisu kolača, iščekivanju iznenađenja ispod bora i druženju s obitelji i prijateljima… – kaže Iris, s nestrpljenjem iščekujući 2017. godinu i sve što ona donosi.

A 2016. godina? Za nju, kaže, odlična!
– Protekla godina bila je uglavnom radna, ali i poprilično uspješna. Naime, ove godine sam obranila doktorsku disertaciju iz područja umjetnosti, sudjelovala na nekoliko skupnih izložbi i ostvarila jednu samostalnu. Za iduću godinu imam dosta ideja i planova koje bi voljela ostvariti, ali zdravlje je na prvom mjestu pa sve ostalo… Početkom godine imam dogovor za izložbu u galeriji ‘Slavko Kopač’ u Vinkovcima i veselim se posjetu Slavoniji, u tijeku su još neki dogovori za izložbe, ali vidjet ćemo što nosi 2017. i čime će nas sve iznenaditi – u jednom dahu kaže naša vrijedna umjetnica. Njezin doktorski rad, iako ga ona u skromnim crtama opisuje, itekako je značajno djelo za naš grad. — Tema moje doktorske disertacije bila je ‘Sakralno slikarstvo Iva Dulčića’ i budući da je protekla godina bila posvećena upravo tom velikanu hrvatskog slikarstva i proslavi stote godišnjice njegova rođenja, iznimno mi je zadovoljstvo da sam imala priliku dati svoj skromni doprinos proslavi – ističe. Nasmijana i jednostavna, Iris svoj obol daje i Sveučilištu u Dubrovniku, gdje predaje na Odjelu za umjetnost i restauraciju, a rad sa studentima je, uvijek rado ističe, itekako ispunjava. — Rad sa studentima na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku gdje sam zaposlena kao asistent, je iznimno kreativan. Zanimljivo je raditi s mladim ljudima i sudjelovati u njihovom vizualnom osvještavanju kroz crtež i reljef – kaže nam za kraj, a mi smo sigurni kako će generacije i generacije njenih studenata sutradan krenuti njenim kreativnim putem. Iris smo ostavili u njenoj radioniatelijeru, gdje se stvara statua za Pozitivca, a već idući tjedan osvanut će uvijek jedinstvena i posebna, kao izniman dio zaokruživanja najljepše priče DuLista za 2016. godinu…

MNJ

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist