Aktualno

INŽENJERI FRANKOVIĆU Temeljem kojeg dokumenta ste donijeli zabranu neizdavanja dozvola?

INŽENJERI FRANKOVIĆU Temeljem kojeg dokumenta ste donijeli zabranu neizdavanja dozvola?

Društvo građevinskih inženjera Dubrovnik na čelu s predsjednikom Dominikom Brigovićem uputilo je gradonačelniku Matu Frankoviću otvoreno pismo u kojem se očituju na njegovu izjavu o ‘buffer zoni.

-Na nedavnom sastanku koji ste održali s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek na temu, između ostalog, o proširenju buffer zone, istaknuto je kako se do definiranja konkretne ‘buffer’ zone, odnosno izrade Studije utjecaja na baštinu (Heritage Impact Assessment) za obuhvat proširene zaštitne zone, neće izdavati nove građevinske dozvole – navodi Brigović u očitovanju te nastavlja:

-Proširenje ‘buffer’ zone se traži u Izvješću Promatračke misije UNESCO-a i ICOMOSA-a o Starom Gradu Dubrovniku iz listopada 2015. sa sljedećim:

Zaključcima:
-‘Buffer’ zonu potrebno je proširiti kako bi se osigurala dosljednija zaštita dobra
-Padine brda Srđ od vitalnog su značaja za postav dobra svjetske baštine i njegove zapadne padine trebale bi biti uključene u ‘buffer’ zonu i ne bi smjela biti dopuštena daljnja izgradnja.

i Preporukom:
Država stranka treba pripremiti prijedlog manje izmjene granice, s revizijama ‘buffer’ zone kako bi se osigurala dosljednija zaštita dobra.
Proširenje zone pretpostavlja i veže se na Zakon o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika članak 1. gdje je definirana granica spomeničke cjeline Dubrovnika od Bogišićevog parka na zapadu do ulice Vicka Lovrina kod Umjetničke galerije na istoku.

Prema našem saznanju postoji prijedlog da se čitavo područje od Belvedera preko Ilijine Glavice do Kantafiga predloži UNESCO-u i ICOMOS-u kao ‘buffer’ zona Starog Grada, što je i u suprotnosti s gore navedenim preporukama UNESCO-a i ICOMOS-a, a i Zakona o obnovi Dubrovnika. Navedeni prijedlog proširenja smatramo nelogičnim, nepotrebnim i bez ikakvog konačnog rezultata za dobrobit Starog Grada. Navedeni prijedlog će također prouzročiti paralizu graditeljskih aktivnosti u skladu s donesenim važećim prostorno planskim dokumentima. S obzirom da smo, kao predstavnici inženjerske struke u Dubrovniku, direktno ugroženi prijedlogom proširenja ‘buffer’ zone, molimo Vas da se očitujete na slijedeće:

1. Temeljem kojeg dokumenta (Zakona, GUP-a i sl.) ste donijeli zabranu o neizdavanju lokacijskih i građevinskih dozvola zbog prijedloga o proširenju ‘buffer’ zone iz Zakona o obnovi na više od polovice grada te stavili van snage GUP, Zakon o PPRH i važeće prostorno-planske dokumente Grada Dubrovnika.
2. Koji je krajnji rok definiranja konkretne ‘buffer’ zone i ispunjavanja svih pratećih radnji (izmjene i dopune prostorno-planske dokumentacije), kako bi se nesmetano mogle ishoditi dokumentacije za gradnju u ‘buffer’ zoni.
3. Na koji način mi kao Društvo građevinskih inženjera Dubrovnik trebamo imati uvid i sudjelovati u izradi eventualno nove ‘buffer’ zone, njenih granica, i uvjeta gradnje/rekonstrukcije u istoj te dati mišljenje o potencijalnim posljedicama proširene ‘buffer’ zone na inženjersku struku, investitore, građevinske poduzetnike i građane Dubrovnika – napisao je Dominik Brigović.

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo