Zanimljivosti

inVOLONTIRAMse! Osnovan prvi školski volonterski klub u Dubrovniku

MLADI VOLONTERI

U sklopu projekta inVOLONTIRAMse! kojeg je Volonterski centar Dubrovnik provodio od 1. kolovoza 2013. do 31. svibnja 2014., otvoren je i prvi školski volonterski klub u Ekonomskoj i trgovačkoj školi.

Jedna od aktivnosti projekta je bila i izobrazba zaposlenika/predstavnika srednjih škola za organizatore volontiranja (volonterski menadžment) kako bi se doprinijelo osnivanju školskih volonterskih klubova.
Školski Volonterski klub ETD (Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik) je tako službeno otvoren s prvom volonterskom akcijom u travnju na kojoj su sudjelovali učenici i učenice, zajedno s voditeljem volonterskog kluba profesorom i knjižničarom Davorom Deranjom.
Novootvoreni školski Volonterski klub ETD je tako u svom kratkom postojanju već sudjelovao u četiri volonterske akcije:
– u volonterskoj akciji povodom četvrtog rođendana Volonterskog centra Dubrovnik (8. travnja 2014.), u prostorima Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom ”Rina Mašera”. Učenici i ostali sudionici akcije obrađivali su i čistili vrt, uređivali staklenik te presađivali sadnice. Sudjelovali su i u akciji ”Zelena čistka”(10. svibnja 2014.) koja se provodila na prostorima Stare Bolnice, te na još dvije u sklopu kampanje ,,Hrvatska volontira”.
Učenici su također popratili i studentsku debatu ”Može li volonterstvo promijeniti svijet?” (29. travnja 2014), koju je Volonterski centar organizirao uz pomoć Hrvatskog debatnog društva i Sveučilišta u Dubrovniku.
U razvijenim društvima zapadne demokracije, sustav odgoja i obrazovanja igra važnu ulogu u promoviranju vrijednosti volonterstva, a škole preuzimaju aktivnu ulogu u poticanju i razvoju školskog volontiranja.
Volonterski centar Dubrovnik će i dalje biti na raspolaganju novoosnovanom volonterkom klubu kao i svim budućim klubovima,  po pitanju edukacija, radionica i raznih akcija te bilo kakvih pitanja vezanih za volonterstvo.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist