Natrag
22.8.2017 07:36

facebook

twitter

google

rss

dulist

INVESTICIJSKI FORUM Država nestabilnim mjerama koči razvitak županije

28.11.2014 @ 14:02 Baldo Marunčić Županija
17;17

Podijelite:

Treći Međunarodni investicijski forum „Dubrovnik 2014.“ održan je danas u Hotelu Excelsior.

Teme ovogodišnjeg foruma bili su ulagačka klima u Hrvatskoj u odnosu na konkurenciju, primjeri uspješnih ulaganja te mogućnosti novih ulaganja na području županije. Sudionici tri panela bili su predstavnici javne uprave i privatnog sektora koji su nastojali odgovoriti na pitanje kako ulagati u najjužniju hrvatsku županiju. Istaknuto je kako je grad Dubrovnik predvodnik razvitka u županiji te se u mnogom razlikuje od ostatka Hrvatske. Ipak, država svojom inertnošću poprilično usporava razvitak županije, a poseban problem su nestabilna porezna politika, sporo pravosuđe, nesređene zemljišne knjige…

– Želimo ostvariti ulagačku klimu u županiji, prepoznati teškoće ulagača, utvrditi prepreke koje neopravdano stoje na putu željenih ulaganja i utvrditi način uklanjanja prepreka, dodatnog motiviranja ulagača k uspješnom ostarenju ulaganja. Ulaganja su nam potrebna, bez njih nema razvitka i izlaska iz krize, novih radnih mjesta i kvalitetnijeg života – rekao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

– U Dubrovniku vlada pozitivna ulagačka klima i u ovom trenutku imamo preko 2,5 milijardi eura projekata poznatih ulagača – izjavio je u ime Grada Dubrovnika zamjenik gradonačelnika Željko Raguž.

– Ovaj investicijski forum pokazuje da se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prepoznaje ono što je važno. Već treću godinu ste u prvi plan stavili ulaganja, što je jedan od najvećih problema u državi. Drago mi je da imamo priliku razgovarati o tom gorućem izazovu – istaknula je članica Europskog parlamenta Ivana Maletić.

– Prije dvije godine sam na ovom istom mjestu tražio od svih da se uklone sve prepreke, a mnogo ih je. Znali smo da ulazak u EU neće riješiti sve hrvatske probleme niti automatski dovesti ulagači. Ipak vjerujem da ulazak u EU ostaje važan element pri razmišljanju ulagača za investiranje u Hrvatsku – rekao je nekadašnji šef Ureda Europske komisije u Hrvatskoj, a danas vlasnik savjetničke tvrtke Paul Vandoren.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana