Kultura

INSPIRIRAN MOREM Otvorena retrospektivna izložba kapetana Stjepka Mamića

INSPIRIRAN MOREM Otvorena retrospektivna izložba kapetana Stjepka Mamića

Večeras je u Galeriji Sebastian otvorena samostalna izložba slika dubrovačkog slikara i kapetana Stjepka Mamića, nazvana ‘Inspiriran morem’. Organizator izložbe je sebastianart.

Izložbu su otvorili voditelj Galerije Mario Dujić, voditeljica Nila Miličić Vukosavić, te  povjesničar umjetnosti Ivan Vigjen  koji je  napisao i predgovor za katalog izložbe.

Mamić je otvorenjem svoje samostalne izložbe u kultnoj dubrovačkoj Galeriji Sebastian proslavio i rođendan te mu je u čast priređen i mali domijenak, a na samoj izložbi posjetitelj isu mogli vidjeti retrospektivu zadnjih deset godina umjetnikova rada. Također, prvi put prikazani su javno i neki njegovi radovi nastali tijekom agresije na Dubrovnik u njegovoj kući u Palmotićevoj ulici u kojoj je tada živio, između odlazaka na položaj kao branitelj u Domovinskom ratu.

Nakon toga slijedi samostalna izložba u Londonu, u Royal Opera Arcade Gallery, Pal Mall od 3. 5. 2015. te u Parizu u Galeriji Artitude i Espace Pierre Cardin u 10/2015.

Podsjetimo, Stjepko Mamić je 24. rujna 2014. osvojio prvu nagradu publike u Danskoj, gdje je predstavljao Hrvatsku sa slikom “The Net M” također iz serije Net, na Međunarodnoj Europskoj izložbi, Frederiksvaerk “Life creats Art- Art creats Life”.

Naredna međunarodna izložba na kojoj će Mamić izložiti tri slike velikih formata u tehnici ulja i mix mediae na lanenom platnu, između ostalih i sliku s motivom noćnog Dubrovnika iz serije “Golden City” je od 21. 2.- 3. 3. 2015. u Firenzi gdje će se natjecati za nagradu Botticelli.

Protekla 2014. godina, koja je bila iznimno uspješna za ovog umjetnika na međunarodnom planu, okrunjena je uvrštenjem Stjepka Mamića u knjigu International Contemporary Artists Vol IX u izdanju ICA Publishing New York, Lexington Avenue u studenom 2014., te proglašenjem za “Ambasadora kulture u svijetu, za ljudska prava” 14. 12. 2014. u talijanskom gradu Lecceu kada je dobio i nagradu “Raffaello Sanzio” za umjetnički i intelektualni doprinos u umjetnosti za 2014. (Tako je nagrada – bista velikana talijanske umjetnosti i arhitekture Raffaela Sanzia stigla u Dubrovnik i za Sv. Vlaha, zaštitnika Grada podno Srđa kratko boravila i na Stradunu).

Stjepko Mamić član je HDLU Dubrovnik i ArtNations, te voditelj StjepkoArt udruge, koji iza sebe imam noštvo priznanja i značajnih izložbi.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist