Hrvatska

INSPEKTORI U AKCIJI Češljaju se tvrtke koje ne isplaćuju plaće

Besparica (Ilustracija/ Shutterstock Images LLC)

Inspektori rada podnijeli su sedam optužnih prijedloga zbog neisplate zakonom propisanih minimalnih plaća.

Sukladno popisu poreznih obveznika koji ne isplaćuju plaće, a koji je 15. srpnja objavila Porezna uprava, do jučer je započet inspekcijski nadzor kod 52 poslodavca, do je završen je kod njih devet.

Kako navodi Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, zbog osnovane sumnje da nisu isplatili minimalnu plaću u propisanom roku, protiv sedam poslodavaca i odgovornih osoba već su podneseni optužni prijedlozi nadležnim prekršajnim sudovima. U tijeku je nadzor kod još 12 poslodavaca koji radnicima nisu isplatili minimalnu plaću, a kod troje poslodavaca je utvrđeno da radnicima nisu isplatili plaću, niti im dostavili obračune dugovanih plaća. I protiv njih će biti poduzete prekršajne mjere.

Prema priopćenju Ministarstva, od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine je obavljeno 5.728 inspekcijskih nadzora, a zbog osnovane sumnje u počinjenje 3.359 prekršaja podneseno je 1.356 optužnih prijedloga, izdan 61 prekršajni nalog i 83 obvezna prekršajna naloga, te je izrečeno 35 novčanih kazni.

Inspekcijama je utvrđeno da u tom razdoblju poslodavci nisu isplatili plaće za ukupno 7315 radnika, te je utvrđeno postojanje osnovane sumnje u počinjenje 441 prekršaja. Plaće radnicima, prema tzadnjem objavljenom popisu, ne isplaćuje 5.620 pravnih osoba, 1.418 fizičkih osoba.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist