Grad

INOVACIJA U ZAJEDNICI Što je volonturizam?

INOVACIJA U ZAJEDNICI Što je volonturizam?

Odmor u potpunosti posvećen odmaranju i opuštanju pripada prošlosti. Sunčanje i kupanje na plaži su nekima možda još uvijek primamljivi, ali većina turista želi nešto drugačiji odmor.

Danas turisti žude za višim ciljem u svojim slobodnim aktivnostima, teže ostaviti trag u sredinama koje posjećuju, proširiti vidike, pomoći onima kojima je pomoć potrebna i u tom procesu nadograditi sebe.

Odgovor daje volonturizam koji spaja najbolje ciljeve civilnog sektora s uzbuđenjem i avanturističkim duhom turističkog putovanja kako bi se stvorio stimulativan odmor od javnog interesa, usmjeren na društvo i korist zajednice. Volonturizam nudi, kao što sama riječ kaže, putovanje radi odmora s volontiranjem na odredištu putovanja.

Prvi modularni trening za predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora u okviru projekta ‘Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja’, počeo je u Dubrovniku i traje do 24. veljače 2017. godine u Hotelu Lero. Teme prvog treninga su volonterski menadžment i društveno poduzetništvo. Ovo je prvi od dva trodnevna treninga koji će biti provedeni tijekom projekta.

Ciljevi treninga su razviti/unaprijediti postojeće sposobnosti, vještine, znanje i stavove predstavnika organizatora volontiranja kako bi razvili i/ili unaprijedili volonturističke programe u svojim organizacijama te unaprijedili znanja o modelu društvenog poduzetništva, oblicima odgovornog poslovanja te mogućnostima koje takav model pruža u razvoju turističkih proizvoda.

Na treningu sudjeluje 40 predstavnika neprofitnog, profitnog i javnog sektora s područja Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije te priobalja Crne Gore i Cetinja.

Projekt se provodi u sklopu EU prekograničnog IPA komponenta II, programa za Hrvatsku i Crnu Goru 2012-2013., s ciljem jačanja suradnje između javnog, profitnog i neprofitnog sektora putem razvoja volonturizma kao inovativnog i prepoznatljivog turističkog proizvoda u zajedničkom turističkom prostoru hrvatsko-crnogorskog prekograničnog područja.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist