Hrvatska

Imunološkom zavodu vraćena dozvola, odluka zataškavana zbog privatnih lobija?

Cijepljenje

Nakon što je jučer izašla u javnost informacija kako je Ministarstvo zdravlja još prije mjesec dana poništilo odluku Agencije za lijekove, koja je Imunološkom zavodu oduzela dozvolu za proizvodnju bakterijskih cjepiva i krvnih pripravaka, ostaje nejasno zašto je taj akt Ministarstva ostao neobjavljen sve do jučer.

A zbog oduzete dozvole Imunološki je navodno u dvije godine oštećen za više od 50 milijuna kuna, objavio je HRT.

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog, sindikalistica Imunološkog Lidija Jagarinec izjavila je kako joj nije jasno zašto bivša uprava na čelu s Davorinom Gajnikom nije reagirala na gubitak dozvola i iskoristila pravne lijekove protiv odluka HALMED-a. Očito je da se pokušavalo pogodovati uvoznom lobiju, a uništiti vlastitu proizvodnju, istaknula je Jagrinec. Dodala je kako ne mogu zadovoljiti sve uvjete koji se traže, ali mogu zadovoljiti uvjete za proizvodnju kvalitenih i sterilnih cjepiva.

Odgovor na pitanje koje se nužno nameće – tko će odgovarati za golemu štetu nanesenu Imunološkom – sindikalistica nema.

Đuro Lubura iz Visije Croatice izjavio je kako smatra da gubitak dozvole nije slučajan. Nakon što smo izvršili dubinsku analizu mogu zaključiti da je do ove situacije dovela kombinacija neznanja i vrlo vjerojatni osobni interes. Određenim grupacijama u Hrvatskoj u interesu je bilo uništi Imunološki kako bi pojedinci trgovali lijekovima i krvnim pripravcima, a druge grupacije se obogatitle na račun intelektualnog kapaciteta koji su generacije radnika Imunološkog stvarale, ustvrdio je Lubura. Sve je napravljeno namjerno, a posebno zbog virusnih cjepiva. Ti sojevi su u vlasništvu države – ne zna se tko bi ih održavao nakon privatizacije, izjavio je.

On smatra da je natječaj napravljen tako da odbije, a ne privuče investitore jer su zadani rokovi nedostižni. Visia Croatica jedina može spasiti Imunološki. Mi smo zapravo protiv privatizacije Imunološkog, ali u trenutku kad kad ga se Vlada odrekla morali smo nešto poduzeti, rekao je Lubura.

Lubura je iznio detalje plana prema kojem bi Imunološkim zavodom upravljalo komanditno društvo koje zastupa u slučaju da Vlada prihvati njihovu ponudu.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist