Zanimljivosti

IMPERIAL DOCVMENTA Vrijednost koja ne može stati niti u deset filmova

Imperial docvmenta Art Format

Udruga Art FORMAT, u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom (HMDC), organizirala je u petak navečer predstavljanje iznimno vrijednog projekta Imperial DOCVMENTA u prostorijama Dubrovačke razvojne agencije DURA.

Multimedijalni projekt predstavio se povodom dovršetka sedmogodišnjeg istraživanja ratnih zbivanja na dubrovačkom području 1991. i 1992. godine, a sve u okviru proslave Dana dubrovačkih branitelja.

– Kad u konačnici bude dovršen ovaj će projekt rezultirati filmskim serijalom, knjigom, izložbom i internetskom galerijom sa gotovo svim sudionicima obrane Dubrovnika u posljednjem ratu – istaknuo je Mario Bukvić iz Udruge ART FORMAT.

‘Zagonetka pobjede’ kniga je na čak 960 stranica, a u njoj se kronološki nižu izjave 450 branitelja, sve to snimjleno na više od 150 lokacija tokom proteklih godina. Film je okupio tako preko 750 sudionika.

– Naša priča počinje 2000. godine, kad smo se što zbog posla, što zbog zabave, počeli intenzivnije družiti. Što smo više bili zajedno, više smo pričali o tome kako bismo nešto trebali napraviti. To nešto konačno se iskristaliziralo u u vidu Udruge Art Format, htjeli smo nešto o čemu smo pričali ‘ujediniti’ – kazao je Bukvić, te se Udruga rodila 2007. godine.

– Pripreme za snimanje filma, trajale su 2 godine, a prva klapa na prvom setu kojeg smo organizirali u Kazalištu Marina Držića, udarena je zadnjih dana kolovoza 2009. godine. Snimali smo mjesec za mjesecom, pa su se ti mjeseci pretvorili u godine, a mi smo još uvijek snimali. U jednom trenutku smo shvatili kako svi ti vrhunski materijali, s vrhunskim pričama, ne mogu stati niti u deset filmova, e onda smo, umjesto da skratimo priču, odlučili da ćemo to proširiti – kazao je Bukvić. Tako se rodlila knjiga ‘Zagonetka pobjede’.

Osim ove knjige, Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, u prigodi predstavljanja projekta Imperial DOCVMENTA udruge Art FORMAT, također je u prizemlju zgrade DURA-e predstavio i knjigu Operacija ‘Maslenica’ – sjećanja sudionika.

 

 

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist