Aktualno

Ima li Vlahušić stav o “Ombli”?

Ima li Vlahušić stav o "Ombli"?

Gradonačelnik Andro Vlahušić projekt Hidroelektrane Ombla gleda isključivo kroz pročistač za vodu kojega će Grad dobiti o trošku HEP-a ukoliko 'Ombla' bude izgrađena.

U suprotnom, 'zaprijetio' je gradonačelnik građanima, voda će nam poskupjeti po kubiku za 10 kuna u narednih 10 do 15 godina jer će se bez HE Ombla grad morati snaći za financiranje projekta od 100 milijuna kuna.

– Ukoliko se napravi HE Ombla po ugovorima koje Grad i Vodovod imaju s HEP-om Dubrovnik će dobiti pročistač za vodu vrijedan 100 milijuna kuna, te će se napraviti nešto što je Dubrovniku jako potrebno – rekao je Vlahušić, dodavši kako 100 milijuna kuna treba platiti uvođenjem vodne naknadne kroz 10-15 godina čime će cijena kubika vode rasti za 10 kuna.

– Je li HE Ombla ekološki prihvatljiva ili nije, ja o tome nemam saznanja niti o tome mogu imati svoje stajalište kao gradonačelnik ni kao profesionalac. Ukoliko stručne službe HEP-a, Vlade, nevladinih institucija, stručnjaka i EBRD-a daju pozitivno mišljenje, ja tada mogu imati samo svoj stav mislim li da su profesionalci napravili dobar ili loš posao.

Ukoliko se HE Ombla dobije sve profesionalne, domaće i međunarodne recenzije da može biti napravljena, onda mogu reći da je dobro da grad Dubrovnik dobije pročistač za vodu. U suprotnom neće biti napravljena, a grad će morati tražiti način za riješiti zamućenje vode koje je naša svakodnevnica – zaključio je gradonačelnik u svojoj izjavi na Gradskom vijeću o stavu Grada vezano za HE Ombla.

Sve to vezano je za povlačenje s dnevnog reda jučerašnje sjednice prijedloga o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa s HEP-om za potrebe izgradnje hidroelektrane Ombla.

Budući da Vlada Republike Hrvatske još nije donijela odluku o realizaciji projekta HE Ombla, za koji su sve suglasnosti i dozvole izdane u razdoblju od 2006. do 2011. godine od tada nadležnih ministarstava, Grad Dubrovnik za sada neće regulirati imovinsko-pravne odnose za realizaciju ovog projekta.

Vlada je najavila kako će odluku o eventualnoj realizaciji Omble donijeti u skorom razdoblju na osnovu mišljenja domaćih i stranih stručnjaka s ciljem zadržavanja visokih standarda zaštite okoliša i prirode kako bi se osigurao održivi razvoj hrvatskog gospodarstva, zaključuju iz gradske uprave.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist