Grad

IGRE OKO REPETITORA Tko će platiti 80 milijuna kuna?

IGRE OKO REPETITORA Tko će platiti 80 milijuna kuna?

Repetitoru nije mjesto na tvrđavi Imperijal! S njegovim izmještanjem, a u svrhu obnove tvrđave Imperijal u režiji Razvoj golfa, usuglasio se konačno i vlasnik, državna tvrtka Odašiljači i veze (OiV), koja se zadnje četiri godine putem javnih rasprava prostorno-planske dokumentacije za projekt golfa na Srđu uvijek iščuđavala gdje je iz raznoraznih vizualizacija nestao repetitor.

Jer, njegova današna pozicija na tvrđavi najidealnija je. Prisjetimo se primjedbi koje su iz OiV uputili na Studiju utjecaja na okoliš za projekt golfa na Srđu, kada je iz vizualizacije, a bez ikakvih razgovora s vlasnikom, misteriozno nestao upravo odašiljač.
– Predstavnici investitora po pitanju eventualnog uklanjanja antenskog stupa i kuće u kojoj se nalazi pogon odašiljača nisu uopće kontaktirali vlasnika – tvrtku Odašiljači i veze, koja je u 100-postotnom vlasništvu Republike Hrvatske. Ukoliko investitor planira ukloniti odašiljački objekt onda bi navedeno trebalo biti obrađeno u Studiji, jer uklanjanje jednog takvog objekta sa Srđa svakako bi imalo utjecaja na lokalnu i širu zajednicu, a u predstavljenoj Studiji takav utjecaj nije niti spomenut – navode u dopisu iz OiV-a, upućenom Županijskom zavodu za prostorno planiranje prije skoro dvije godine. Tada su napomenuli kako se ‘antenski stup nalazi na najpovoljnijoj lokaciji za pružanje usluga elektroničkih komunikacija za cijelu dubrovačku regiju’.

Prepreke – novac i lokacija
– Bilo kakvo izmještanje dovelo bi do pružanja znatno lošije usluge, prvenstveno u emitiranju TV signala, kako za sam grad Dubrovnik, tako i za cijelu dubrovačku regiju, posebice obzirom na smetnje u TV signalu koje uzrokuju talijanski TV odašiljači – napisali su iz OiV-a, dodavši kako bi eventualno izmještanje odašiljačkog objekta iziskivalo znatna financijska sredstva, kao i znatne tehnološko-tehničke napore u iznalaženju odgovarajuće zamjenske lokacije, ili više njih. Tada su se upitali – tko bi takav projekt financirao, a odgovor na to pitanje ni danas nismo uspjeli dobiti.
Naime, unatoč opetovanom protivljenju, i isticanju kako o izmještanju odašiljača više puta nisu bili kontaktirani, iako je Razvoj golf imao svoje planove, došlo je do naglog preokreta. Prošlog tjedna javnost je, naime, obaviještena kako je izmještanje repetitora konačno i – dogovoreno.
Sastanku su bili nazočni gradonačelnik Andro Vlahušić, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Dan Simonić i predsjednik Uprave Odašiljača i veza d.o.o. Aleksandar Golub, uz predstavnike Ministarstva kulture i tvrtke Razvoj golf.
Grad Dubrovnik tim je povodom priopćio kako će projekt rekonstrukcije tvrđave Imperijal na Srđu obuhvatiti niz aktivnosti zbog kojih je nužno premjestiti odašiljač, a to je ujedno i zajednički stav Grada Dubrovnika kao vlasnika tvrđave, konzervatora i investitora u projektu.

Odjednom dogovor
– Usuglašeno je kako će se odašiljač premjestiti na primjerenu lokaciju koja će omogućiti neometan telekomunikacijski promet na području Grada Dubrovnika i dubrovačke regije, čime će se prostor tvrđave osloboditi za druge sadržaje.
Dogovoreno je i osnivanje radne skupine koja će kontinuirano raditi na rješavanju svih tehničkih, imovinsko-pravnih pitanja i eventualnih problema, te će o svemu redovito izvještavati nadležno ministarstvo. Radna skupina, odgovorili su na naš upit iz OiV-a trebala bi izraditi prijedlog potencijalnih lokacija na koje bi se odašiljač mogao izmjestiti.
No, iz drugog dijela njihovog odgovora moglo bi se naslutiti kako izmještanje ipak nije konačno dogovoreno, jer ističu kako je to tek bio inicijalni sastanak, te kako je ‘u slučaju preseljenja iznimno važno postići čim manji gubitak pokrivanja i kontinuitet odašiljanja radija i televizije te kontinuitet svih drugih komunikacija na tom području, za što će se OiV maksimalno zalagati.’
– Kao što smo više puta istaknuli, postojeća lokacija je optimalna za pokrivanje grada Dubrovnika i šire okolice radijskim i televizijskim signalima i matični je radiokomunikacijski objekt OiV-a za područje krajnjeg juga Hrvatske, a također, od velike je važnosti za druge operatore i službe koji ju koriste za potrebe svojih komunikacija – naveli su dalje iz OiV-a, no nisu odgovorili na pitanje je li dogovorena naknada koja će se vlasniku, OiV-u isplatiti kao naknada za izmještanje i kolika je.

Tko će sve to platiti?
No, prije 4 godine na javnoj raspravi o golfu predstavnik OiV-a, a što su u svom priopćenju napisali predstavnici KLGB Srđ je Grad, istaknuo je kako bi izmještanje odašiljača s tvrđave Imperijal koštalo 80 milijuna kuna.
– Kako izmještanje nije predviđeno niti jednim planom niti strategijom RH, lako je zaključiti da se i u ovom slučaju novcem hrvatskih građana servisiraju želje tzv. investitora – naveli su u priopćenju Srđevci.
O naknadi za obeštećenje nismo odgovor dobili ni iz tvrtke Razvoj golf, čiji je predstavnik Ivan Kusalić tu temu načeo još u rujnu ove godine na sastanku sa zamjenikom ministra gospodarstva.
Tada je predloženo izmještanje repetitora ‘uz primjereno obeštećenje tvrtke OiV’. Što znači primjereno, te tko će tvrtku obeštetiti ostali smo bez odgovora. Naime, Razvoj golf smo upitali jesu li i dalje spremni platiti izmještanje odašiljača, te o kojem bi se iznosu radilo, odnosno hoće li Razvoj golf, ako iznos još nije utvrđen, platiti cijeli iznos koji će biti potreban za projekt izmještanja odašiljača na drugu lokaciju ili tek određeni postotak i koliki. Evo što su nam odgovorili:
– Prema našem saznanju u ovom trenutku ne postoji troškovnik izmještanja odašiljača i ostalih nelegalnih objekata sa tvrđave Imperial niti je izrađen projekt izmještanja. S obzirom da su tek započeli pregovori o izmještanju spomenutog odašiljača i pripadajućih objekata, po završetku istih ćemo biti u mogućnosti dati konkretne odgovore na postavljena pitanja – kratak je odgovor Razvoj golfa.
Na kraju svakako treba istaknuti i jedan totalni apsurd – vrijednost investicije obnove tvrđave Imperijal na Srđu 70 milijuna kuna, a izmještanje odašiljača čak 80 milijuna kuna (prema iznosu kojega je dao predstavnik OiV-a)! Zašto se popustilo, pitanje je na koje teško da ćemo dobiti odgovor.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist