Natrag
22.11.2017 17:48

facebook

twitter

google

rss

dulist

IGOR LEGAZ O OBNOVLJENIM PLAŽAMA Sporan je izbor lokacija, poslova i materijala!

25.7.2016 @ 20:49 Dulist Vaše vijesti
11;11

Podijelite:

Povodom nedavnih napisa i priopćenja iz Grada Dubrovnika o uređenju javnih plaža, naš sugrađanin i veliki borac za vraćanje plaža građanima, napisao je kratki osvrt o stanju na istima nakon uređenja.

Prenosimo osvrt u cijelosti:

Grad Dubrovnik je 21.06.2016., na svojoj web stranici objavio vijest

http://www.dubrovnik.hr/clanak.php?a=11962

iz koje (uz male korekcije toponima) izdvajam:

“Završeni su radovi na 4 lokacije u Mokošici, između ostalih na kupalištima ‘Ispod bora’ i ‘Ex ambulanta’.

U zatonu Malfi su uređene plaže kod Gverovića i Bunica, a na potonjoj su izgrađeni i skalini.

U Štikovici je postavljen tuš.

Uređuje se plaža Brsečine, a do kraja lipnja sanirat će se plaže i pristupi do mora u Orašcu, Lozici, na Batu, na Jakljanu, na Koločepu (Kalamoti), na Šipanu, te u parku u Pilama.

Izvedeni su radovi kod Visa 2 (betonski podzid i skale), na plaži na Vrancu (‘mandrač’) kod kuće Roca, te na plaži za pse na Vrancu kod kuće Dryak”.

Grad Dubrovnik je 20.07.2016., na svojoj web stranici, objavio i ovu vijest

http://www.dubrovnik.hr/clanak.php?a=12041

iz koje (uz korekcije toponima) izdvajam:

“Završeni su svi radovi na održavanju i sanaciji javnih kupališta i plaža koje redovito godišnje provodi ugovorni izvođač, a prema nalogu Grada Dubrovnika. U nešto više od mjesec dana uređena je ukupno 21 javna plaža. Radovi su uključivali poravnavanje postojećih i nasipanje novih žala, ali i sanaciju različitih oštećenja, na samim kupalištima i pristupima moru.

Po cijeloj plaži kod kuće Roca (‘mandrač’) na Vrancu su nasuti žali, a betoniran je i podest kod tuša. Kod lučice na Vrancu je uređen parking i betonirana je pristupna cesta. Na plaži za pse kod kuće Dryak na Vrancu, montirat će se tuš.

Na Pogačiću je (u suradnji s udrugom ‘Divlja liga vaterpolo’) dorađena dionica obalnog pješačkog puta od Bellevue do Bijelog kamena.

Na kupalištu Šulić je popravljena zaštitna željezna ograda.

Uređena je plaža u Lozici.

Uređene su plaže u Štikovici, kod Gverovića, na Bunici, u Solinama i kod izvora u Zatonu Malom, te Mala ponta, Bat i Ankora u Zakonu Velikom.

Na plaži Brsečine nasuti su novi žali, a popravljeni su i betonski podzidi.

Konačno, uređena je plaža Zaorsan u Suđurđu, te plaža Priježba i plaža villa Katino u Luci Šipanjskoj.

Sredstva previđena u Proračunu za ovu namjenu iznose 1330000 kuna”.

OSVRT

Ugovorni izvođač je kvalitetno odradio sve poslove prema nalogu Grada Dubrovnika i cijena odgovara odrađenom.

Međutim, sporan je izbor lokacija, poslova i materijala, koje je Grad Dubrovnik obuhvatio nalozima za izvođenje radova.

Nejasno je, zbog čega se u vijesti od 20.07.2016. ne navode Jakljan, Koločep (Kalamota), Orašac i Pile (nabrojeno u vijesti od 21.06.2016.).

Nevjerojatno je prešućivanje radova na na plaži kod Splendid bara (u suradnji s udrugom ‘Divlja liga vaterpolo’), jer je gradnjom dionice obalnog pješačkog puta na toj lokaciji, dovršen kapitalni dubrovački projekt ‘Sumartin jug’?!

Prešućeno je da je plićak od kuće Roca do ponte Vranac, nasut “oštrim” pijeskom”, iako je to vidljivo na fotografijama koje su priložene uz članak od 20.07.2016. Ako se željelo taj plićak nasuti, onda se to moralo žalima. Fortuno, koji je sredinom srpnja zahvatio Lapad, “izobličio” je nasuti materijal, pa su se formirale bare, tekućina se “upištila” i zaudara.

Zatim, neprihvatljivo je da se sredstva za uređenje plaža, troše na uređenje parkirališta i popravak cesta.

Svaka lipa, koja je na Vrancu utrošena u “plažu za pse” je “bačen novac”, zato jer nije u skladu s GUP.

Kad se već nešto zamislilo raditi na kupalištu Šulić, onda je to nije željezna ograda, nego betonirana obalna “poveznica” (duljine desetak metara), koji bi stjenovitu obalu pod Kolorinom, spojila s ostalim dijelom kupališta, a ne da kupači moraju gaziti “do koljena” u plićaku ili se čučeći provlačiti kroz “bužu” u špiljici.

Neovisno od Grada Dubrovnika, udruga “Divlja liga vaterpolo”, uredila je Miksićev bazenčić i Fačo, a brojnost kupača na tim lokacijama, zoran je pokazatelj, kako se (uz mala ulaganja) određene plažice mogu omasoviti.

Igor Legaz

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana