Aktualno

Ignorira li Vlada Županiju?

Ignorira li Vlada Županiju?

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine HDZ-ovog vijećnika Mata Frankovića zanimalo je hoće li župan Dobroslavić skrenuti pozornost resornom ministru, na mišljenje struke koje je izneseno prije nekoliko godina,

da bi veći broj plovila pored Malostonskog zaljeva štetno utjecalo na žive organizme, što bi se moglo dogoditi najnovijom idejom gradnje trajektnomg pristaništa, istaknuo je.

Također ga je zanimalo koje su izmjene koje predlaže Županija vezano za Zakon o zaštiti prirode.

– U zadnjim rapsravama oko prometne povezanosti nismo bili uključeni, već neki drugi kojima to nije u nadležnosti. Bio sam na sastanku u Pločama sa ministrom Hajdaš Dončićem, i nisam ga uvjerio u naše ideje, niti on nas u Vladine. Ne prihvatljivo je da nismo uključeni u razgovore. Upozorili smo da trajektno pristanište nije rješenje jer nije sigurno za okoliš, a vidjet ćemo hoćemo li na to dati suglasnost – odgovorio je župan.

 Što se pak tiče Zakona o zaštiti prirode i postojanja zabrane da se u Malostonskom zaljevu i dalje odvijaju gospodarske aktivnosti poput uzgoja kamenica, školjaka i ribe, naglasio je:

– Nema smisla priječiti gospodarsku aktivnost, poput ribolova. Zajedno na sastankusa školjkarima  smo utvrdili zajedničke stavove oko prijedloga Zakona, vjerujem da će se na tom području obavljati gospodarska aktivnost – zaključio je Dobroslavić.?

Marijan Scipioni iz HDZ-a kazao je kako je „nova Vlada uvela novi običaj, a to je da na sastanke oko prometne povezanosti nisu pozvani županijski čelnici, već Grada Dubrovnika“
– Župane ignorira li Vlada županijsku vlast? – upitao je Scipioni.

– Nadam se da nas ne ignorira, premda ima naznaka koje na to ukazuju, ali se nadam da će nas Vlada i resorno Ministartvo kontaktirati.  To nije u duhu demokracije, a sličan problem imamo i sa Centrom za gospodarenje otpadom. Ni tu Županija nije kontaktirana, i ne znamo koji je pristup Vlade i ministarstva. Sve smo napravili, i od Vlade saznali da ga uopće neće biti – odgovorio je župan Dobroslavić.

Miha Baću zanimalo je u kojoj su fazi projekti Tri sestrice, Park Prevlaka i Kupari. Župan Dobroslavić istaknuo je kako se prema izmjenama i dopunama PP Županije izmješta golf igralište s Lisačkih Rudina na Tri sestrice, te kako je sada daljnja realizacija na investitoru.

– U Kuparma je dovršena katastarska izmjera te slijedi prijedlog za raspisivanje natječaja, dok se Park Prevlaka suočava s problemom vlasništva zemljišta. Obnova hotela Orlando u Župi još stoji, iako postoje uvjeravanja od strane vlasnika da je spreman ući u investiciju. Završeni su postupci između Općine i vlasnika hotela, i on je rekao da je spreman ići u tu investiciju. Što se pak tiče hotela Belvedere riječ je o problemu među vlasnicima, ali se nadam da će se i to riješiti – odgovorio je župan.

Tomislav Brmas upitao je što je sa ambulantom u povijesnoj jezgri Dubrovnika, koja već dvije godine stoji van funkcije.

– Koliko ja znam Grad Dubrovnik je sve napravio – komentirao je.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je otvaranje ambulante u povijesnoj jezgri „dobra inicijativa Grada Dubrovnika“ koji je uložio sredstva za obnovu i opremu.

– Dom zdravlja je od Zavoda za zdravstveno osiguranje zatražio da se ambulanta uvrsti u sustav primarne zdravstvene zaštite. Dom zdravlja je pokušao prikupiti nužan broj pacijenata, no u tome nije uspio, što nije grijeh. Ali je grijeh što gradonačelnik Andro Vlahušić to pripisuje nekome drugome. Postojala je inicijativa da se ona proglasi turističkom ambulantom, no Grad Dubrovnika to nije prihvatio- odgovorio je župan.
 

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist