Aktualno

Idete u Neum ili Trebinje? Pazite na cesti, uvedene drakonske kazne

Idete u Neum ili Trebinje? Pazite na cesti, uvedene drakonske kazne

Od danas je na snazi izmjenjeni zakon o sigurnosti u prometu u Bosni i Hercegovini kojim su predviđenem veće kazne za prekršitelje, koje sada iznose i do tisuću konvertibilnih maraka ili 500 eura.

Kazna takve visine previđena je za vozače koji dopuštenu brzinu prekorače za više od 30 kilometara na sat, a ista sankcija predviđena je i za ove koji vozilima ubuduće budu upravljali u pijanom stanju, prenosi Index.

Policajcima je ipak ostavljena diskrecijska mogućnost da sami procijene koliko će prekršitelji izdvojiti novca za državni proračun, jer ih dobrohotni prometnici mogu kazniti i s, primjerice, 400 KM, odnosno oko 200 eura.

Onima koji budu imali preko 1,5 promila alkohol u krvi slijedi i obvezna mjera zadržavanja u policijskoj postaji do otrežnjenja, a procjena je kako je za to potrebno najviše do 12 sati, koliko je maksimalno trajanje takvog pritvora. Najoštrije sankcije u pravilu su predviđene za višestruke prekršitelje i sve one za koje polciija procijeni da se bezobzirno ponašaju u prometu.

Po prvi puta sanciniraju se i oni vozači koji bespotrebno stvaraju buku, primjerice namjernim škripanjem guma, a takve će ovo zadovoljstvo ubuduće stajati između 50 i 250 KM (25 do 125 eura). Povećane su i kazne za one koji pri vožnji koriste mobitele, pješacima je tijekom kretanja po prometnicama zabranjeno držati slušalice u uhu, a zakon je sankcije previdio i za bicikliste koji se ne pridržavaju propisa.

Nametanje novih zakonskih rješenja i oštrijih sankcija pokušaj je vlasti da smanje broj prometnih nesreća i smrtnih slučajeva u zemlji koja ima jednu od najgorih cestovnih mreža u Europi i gdje ljudi svakodnevno riskiraju život vozeći se loše održavanim i nepreglednim prometnicama, na kojima nisu rijetka ograničenja brzine na svega 30 do 40 kilometara na sat.

– Očekujemo kako ćemo primjenom ovih zakonskih odredbi prometnu kulturu podići na višu razinu te kako će se broj prekršaja, a samim tim i broj stradalih u prometnim nezgodama, značajno smanjiti kako bismo bili na razini prosjeka zemalja Europske unije – kazao je lokalnim medijima, povodom stupanja na snagu novog zakona, pomoćnik ministra prometa i komunikacija BiH Zoran Andrić.

Prema statističkim pokazateljima kojima raspolaže javno poduzeće Ceste Federacije BiH, na cestama diljem BiH godišnje pogine oko 380 osoba, dok 11 tisuća bude ozlijeđeno. Stopa smrtnosti u prometu u BiH je oko 10,3 poginulih na 100 tisuća građana, što je oko tri puta više nego u zemljama zapadne Europe.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist