DuList IN

IAN PAICE ‘Pozivam sve u Revelin, protrest ćemo Dubrovnik!’

IAN PAICE ‘Pozivam sve u Revelin, protrest ćemo Dubrovnik!’

Po mnogima najbolji živući bubnjar na svijetu, Ian Paice, dolazi u Dubrovnik sa vlastitim setom bubnjeva od kojih se praktički ne odvaja.

Ian je suosnivač i jedini originalni član grupe Deep Purple, nakon smrti Jona Lorda, 2002. godine. Svirao je na svim albumima legendarnog banda, a na početku svakog razgovora upozorit će da je za bubnjara najvažnije upravo često svirati:

‘Ne svirate li samo nekoliko tjedana, gubite vještinu, vjerujte mi. Razlika između dobrog i izvrsnog bubnjara nije velika, možda dva posto. Ali ta dva posto su jako važna. Zato koristim svaku priliku za svirku, a svirao sam s nekim jako dobrim glazbenicima, na svu sreću.’

Uspjeli smo otkriti da će na koncertu u Dubrovniku, Ian svirati nekoliko sola, a posebno će obožavatelje Led Zeppelina oduševiti desetominutni solo u pjesmi ‘Moby Dick’, kad će legendarni bubnjar ostati sam na pozornici Revelina:

‘Bubnjarski je solo čudna kategorija, teško je na svakom koncertu biti dobar, ovisite o mnogo stvari. Morate biti dobrog psihičkog stanja, bubnjevi i razglas moraju bit kvalitetni, a treba vam još i osnova ideja sola. Ako samo jedan od tih čimbenika nije ostvaren, morat ćete se dosta pretvarati, izmišljati stvari, ali nećete biti iskreni. U takvim situacijama koristite sve naučene trikove i gledate da se iz sola izvučete što je prije moguće. Solo ovisi o mašti, a ona je tu samo kad ste zadovoljni zvukom koji vaši bubnjevi stvaraju. Kad solo uspije, nema boljeg osjećaja.’

Iako će svi stvarni obožavatelji rock glazbe odmah istaknuti da je grupa Deep Purple išla ispred vremena i postavljala standarde, Ian, baš kao i većina velikih glazbenika, kao da ne želi biti potpuno svjestan vlastite važnosti:

‘Morate znati da smo bili djeca. Ja sam bio najmlađi, imao sam 21 godinu. Tada sam glazbu doživljavao kao neprekidan party. Svaku večer idete u neki klub, svirate, malo se opustite i još na kraju za sve to dobijete neki novac. Tako je sve to za mene bio veliki tulum, čak i za ostale dečke koji su bili nešto stariji. Priznajem da u to vrijeme i nisam previše razmišljao što točno radim. Uživao sam, bio sam prekrasno glup i naivan i uživao što drugi uživaju u našim koncertima.’

U grupi Deep Purple pjevali su neki , danas legendarni pjevači, Ian Gillian, Joe Lynn Turner, David Coverdale i drugi. Bubnjar je svjestan da publika uglavnom po pjevačima pamti band:

‘Ogroman je doprinos Iana Gilliana našem bandu. U ono vrijeme radio je što niti jedan drugi pjevač nije, taj vrisak imao je samo on. Danas mnogi klinci to mogu, mnogi pjevaju Stairway To Heaven, ali pamti se onaj prvi, a Ian je prvi koji je rock pjevanje doveo na tu razinu. David je dobar pjevač, ali je li bio baš jako drugačiji od svih ostalih? Ne znam baš. Joe Lynn ima Bogom dani veliki glas, ali nije se morao boriti da ga razvije i bude drugačiji od drugih. Inače mislim da ljudi koji teže dolaze do nekog uspjeha ili vještine , imaju snagu biti drugačiji od drugih. Joe Lynn nije bio pravi pjevač za Deep Purple.’

Ian Paice svirao je s Paulom McCartneyem, Georgeom Harrisonom, grupom The Velvet Underground, Whitesnake, Gary Moore i drugima. Legenda u pravom smislu te riječi, dolazi svirati u Dubrovnik:

‘Strašno mi je drago da ćemo svirati u Dubrovniku. Pozivam sve da dođu jer ćemo dobro protresti vaš lijepi grad.’

Koncert svjetskih rock zvijezda počinje u 22 sata, a predgrupa će biti dubrovački Gruhak.

IZVOR: www.rockrebelmagazine.com

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist