Županija

I VI MOŽETE POMOĆI! Dokumentarni film o Župi dubrovačkoj u Domovinskom ratu

I VI MOŽETE POMOĆI! Dokumentarni film o Župi dubrovačkoj u Domovinskom ratu

Projekt za realizaciju dokumentarnog filma s radnim naslovom ‘Župa i župljani u Domovinskom ratu 1991. – 1995.’ ide dalje. 

Kako je zapisao autor Nikola Duper, koji ovaj film stvara u suradnji s Udrugom hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata – ogranak Župa dubrovačka, Udrugom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata – ogranak Župa dubrovačka te Hrvatskim vojnim invalidima Domovinskog rata – ogranak Župa dubrovačka, ideja nastaje iz potrebe dokumentiranja povijesnog trenutka koji je na dramatičan način obilježio živote svih stanovnika naše općine i pridonio stvaranju samostalne Hrvatske.

Činjenica je da do danas nije proizveden uradak takve vrste i krajnje je vrijeme zabilježiti razgovore sa sudionicima, zapisao je Duper na svojoj web stranici, a u ovom trenutku teško je reći koliko bi trajao dokumentarni film, to u velikoj mjeri zavisi od zanimljivosti materijala kojeg tek treba snimiti. Pretpostavlja se da bi trajanje moglo biti od 100 do 150 minuta.

Film je podijeljen u 5 dijelova: Ljeto 1991. godine, odnosno razdoblje prije početka agresije na Župu; Početak oružanog napada; Prognaništvo; Oslobođenje Župe; te Povratak, pet epizoda koje se mogu koristiti i odvojeno, primjerice u školama, navodi autor, a plan je temeljiti dokumentarni film ne na pisanom tekstu nego isključivo na svjedočanstvima sudionika.

Ukoliko na bilo koji način – dokumentom, rječju, prilogom, finiancijski – želite pomoći, sve potrebne informacije možete potražiti na službenoj web stranici.

Pročitajte još

Naši maslinari osvojili brojne medalje na međunarodnoj smotri maslinara!

Dulist

TZ Dubrovačko-neretvanske županije na sajmu Holiday World u Pragu

Dulist

ENO GASTRO PREZENTACIJE Slastice dubrovačkog kraja na BMT sajmu u Napulju

Dulist