Aktualno

I tata bi sine!

I tata bi sine!

Članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća šest gradskih tvrtki i devet javnih ustanova, kao i članovima pet kulturnih vijeća godišnje se plaća ukupno 753 600 kuna sinekura.

Na mjesečnoj razini riječ je o 62 800 kuna. Treba napomenuti kako u ovoj računici nema naknada za članove Upravnog vijeća Dječjih vrtića Dubrovnik, Športskih objekata te trgovačkih društava u kojima grad ima udio poput Luke Dubrovnik, Domouprave, Hotela Gruž, UTD Raguse, Zračne Luke Dubrovnik…

Naime, mjesečni iznos naknada, kao i popis članova nadzornih odbora, upravnih i kulturnih vijeća dostavili su iz gradske uprave s datumom 30. kolovoza ove godine vijećniku Antunu Kisiću (HDZ) kao odgovor na njegovo vijećničko pitanje upućeno zamjenici gradonačelnice Tatjani Šimac Bonačić.

I dobio je sve napismeno (i imena i iznose naknada), jedino nije jasno zašto je iz popisa izostavljeno Upravno vijeće Dječjih vrtića te Javne ustanove Športski objekti Dubrovnik, kao i nekoliko trgovačkih društava u kojima Grad također ima udjela. Istina, u pitanju se spominju nadzorni odbori trgovačkih društava, te upravna vijeća ustanova u kulturi, ali je isto tako pitanje zašto onda nije izostavljen i primjerice Rezervat Lokrum.

Mjesečne naknade članovima nadzornih odbora tvrtki u kojima Grad Dubrovnik ima udio (takvo je bilo, naime, pitanje no gdje su tu Luka Dubrovnik, Hotel Gruž, UTD Ragusa, Domouprava?) više manje su jednake i iznose po glavi 1000 kuna. To se odnosi na Čistoću, Sanitat, Libertas, Boninovo i Vrtlar. Jedino u Vodovodu predsjednik Nadzornog odbora, a to je Pero Vićan, prima 1100 kuna mjesečne naknade, a članovi po 800 kuna.

I u upravnim vijećima javnih ustanova – od Rezervata Lokrum, preko Kinematografa, Umjetničke Galerije Dubrovnik, Dubrovačkih knjižnica, Orkestra, Kazališta i Muzeja te Dubrovačkih ljetnih igara – mjesečne naknade iznose po tisuću kuna, dok su upola manje za predsjednike kulturnih vijeća, te iznose 500 kuna. S druge strane članovi kulturnih vijeća (a takvih je u svakom vijeću četiri) primaju mjesečno po 400 kuna.
 
Pa, eto, prisjetimo se riječi Pera Vićana izrečenih prije dvije godine kada je aktualna gradska vlast u upravna vijeća ustanova u svom vlasništvu imenovala nove (svoje) ljude. Vićan je tada, nakon kritika iz redova oporbe, a u svojstvu predsjednika Odbora za izbor i imenovanja izjavio:

– Ovo nisu radna mjesta. Vidite da mene nema u nijednom vijeću što znači da su vrlo male sinekure, tisuću kuna – rekao je Vićan ističući kako se ne radi o nikakvim „uhljebljenjima“ već su se pojavili „neki novi dečki i cure“ koji će taj posao za nijansu bolje raditi od svojih prethodnika.
Pa kad su već tako male sinekure, zašto ih se Vićan, koji za dva nadzorna odbora prima 2100 kuna mjesečno, nije odrekao?

Ako iznosu od oko 750 tisuća kuna za naknade dodamo i godišnji iznos nekoliko nenavedenih trgovačkih društava i javnih ustanova, uz pretpostavku da su i njihove naknade 1000 kuna mjesečno, došli bismo i do milijunskog iznosa.

A tko sjedi u kojem nadzornom odboru i upravnom vijeću potražite u tiskanom izdanju duLista.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist