Grad

I pod uzbunama i u skloništima Linđovci su održavali probe i nastupe

I pod uzbunama i u skloništima Linđovci su održavali probe i nastupe

Ratna genaracija Linđa sastaje se ove srijede u restoranu Klarisa, u spomen na 2. prosinca 1991. godine. Tada je, naime, ratna generacija plesačica, plesača i glazbenika FA Linđo pod vodstvom Sulejmana Muratovića održala zapaženi nastup.

– Bio je tom izniman primjer duhovnog otpora dubrovačke mladeži koja je i tim nastupom agresoru pokazala kako se, unatoč višemjesečnoj blokadi i nečovječnoj opsadi, Grad živih ljudi i njihove težnje za slobodom ne može pokoriti – ističu iz Linđa.

Osim tog nastupa, unatoč ratnim operacijama koju su na dubrovačkom području trajale od listopada 1991. do kolovoza 1995. godine, Linđovi su amateri i uposlenici Ansambla tijekom cijelog tog najtežeg razdoblja u novijoj povijesti Dubrovnika, održavali probe pod uzbunama i u skloništima, nastupali na humanitarnim i sličnim priredbama, posebno nastupajući za prognanike i pripadnike Hrvatske vojske.

Linđovci su, među ostalim, u ožujku 1992. godine bili okosnicom programa „Od srca dar“, a svojim su nastupima u Opatiji, Delnicama i Zagrebu u okviru turneje „Dubrovnik – Hrvatska – Vukovar“, širili istinu o stradanjima Grada i okolice u agresiji Srbije, Crne Gore i JNA na krajnji jug Hrvatske.

Vrijedno je spomenuti i da su amateri – članovi Linđa Niko Grljević, Frano Knego, Ljubo Butigan i Igor Bulum sudjelovali u dragovoljačkim i prvim postrojbama koje su branile Grad, dok su uposlenici Linđa: pok. Mirsad Mirso Omerčahić, Mario Kristić, Miho Kalauz, Momo Stojiljković, Đuro Grdović i Antun Tonći Romanović bili pripadnicima niza postrojba HV-a angažiranih u obrani Dubrovnika.

-Ovom ćemo se prigodom s posebnim pijetetom prisjetiti naših heroja – Maroja Matane, Zdenka Zorića, Andreja Rodina i Josipa Zvono koji su svoje mlade živote ugradili u temelje neovisne i samostalne Republike Hrvatske. Njihovim obiteljima uručit ćemo posthumne zahvalnice za doprinos koji su Maro, Zdenko, Andrej i Josip dali u razvoju FA Linđo. Ovom se prigodom također želimo zahvaliti i ratnim gradonačelnicima Dubrovnika gosparima Petru Poljaniću i Nikoli Obuljenu koji su u razdoblju od 1991. do 1995. godine podupirali djelovanje FA Linđo u ratnim uvjetima. Želimo izraziti zahvalnost i predstavnicima Atlantske plovidbe i Putničke agencije Atlas uz čiju su nesebičnu potporu Linđovi uposlenici tijekom cijelog Domovinskog rata redovito dobivali plaće – ističe se u pozivu za susret FA Linđo.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist