Hrvatska

HZZO ‘Neće biti promjena u zdravstvenoj zaštiti predškolaca’

HZZO 'Neće biti promjena u zdravstvenoj zaštiti predškolaca'

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje objavio je priopćenjem u kojem ističe kako se u djelatnosti pedijatrije na primarnoj razini nije ništa mijenjalo od 2010. godine u smislu zbrinjavanja dobne skupine predškolske djece te kako su navodi koji su se u medijima u vezi toga pojavili neutemeljeni.

-Odredba o osnovama ugovaranja djelatnosti opće/obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece, vezana uz obuhvat dobne skupine djece od 0 do 4 i 4 do 7 godina starosti, nije se mijenjala od 2010. godine kada je na inicijativu pedijatrijske sekcije unutar Hrvatske liječničke komore, Odlukom o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, prvi put predškolska dob djece podijeljena na dvije dobne skupine, ali obje su u skrbi pedijatra (i sada i od ranije i ništa se ne mijenja) -ističu iz HZZO-a.

Podsjećaju što je sve određeno odredbama koje su na snazi:
-Doktor ugovoren u djelatnosti opće/obiteljske medicine ima pravo ugovoriti provođenje zdravstvene zaštite za osigurane osobe starije od 4 godine. Iznimno, doktor ugovoren u djelatnosti opće/ obiteljske medicine ima pravo ugovoriti provođenje zdravstvene zaštite i za djecu dobi od 0 do 4 godina, ako prema mjestu prebivališta, odnosno boravka, djeca navedene dobi nemaju mogućnost izbora doktora specijalista pedijatra. Doktor specijalist pedijatar ugovara provođenje zdravstvene zaštite za djecu predškolske dobi od 0 do 7 godina, a iznimno ima pravo ugovoriti provođenje zdravstvene zaštite i za djecu školske dobi do završenog osnovnog školovanja i to kada nije u mogućnosti popuniti tim do standardom propisanog broja djece predškolske dobi. Tekst nacrta Odluke koji je objavljen na Internet stranici HZZO-a radi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, u članku 22. kojim se utvrđuje spomenuta regulativa, ostao je isti kao i 2013. godine – kažu iz HZZO-a.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist